Hur man reser till Nordkorea?


Nordkorea – ett slutet land, fast inte helt. Hur gör man egentligen om man vill åka till Nordkorea. Jag har fått frågan flera gånger. Är det möjligt att åka till dit? Kan man resa till Nordkorea som turist?

Turismen i Nordkorea är inte stor. Men svaret på frågan jag nyss ställt är ja. Det går att resa till Nordkorea. Det går att vara turist i ett av världens mest slutna länder. Kanske det inte är något för alla. Eller snarare, det är definitivt inte något för alla. För mig var det dock en upplevelse som jag alltid kommer minnas.

Det viktigaste först. Är du en resenär som vill backpacka, vara själv, måste vara oberoende? I så fall kan du glömma Nordkorea. Du får helt enkelt inte resa runt själv. Det har landets myndigheter bestämt. End of discussion.

Alternativet är därför, oavsett om du vill eller inte, att åka på en gruppresa. Nu är det några år sedan jag åkte till denna norra halvdel av koreanska halvön. Det var juli och året var 2004. Dock är en resa i dag i detta land ungefär samma som då. Presidentstatyn på torget får symbolisera undantaget. Nu har nämligen den eviga ledaren Kim Il Sung fått sällskap av sin son, Kim Jong Il.

Nordkorea bilder-2

Inte längre ensam på torget. Foto: Johnny Friskilä

Den researrangör jag åkte med till Nordkorea het Koryo Tours. De är riktiga Nordkorea-specialister och den arrangör som jag tror längst har organiserat resor till landet. Jag var mycket nöjd med min vistelse i 2004 och deras resor är nu av olika format, olika längder och olika priser. Dock ska sägas att riktigt billiga resor till Nordkorea – det finns helt enkelt inte.

Ett företag i Sverige som arrangerar resor till Nordkorea är Världens Resor. Nu är jag kanske inte helt neutral i förhållande till företaget eftersom jag jobbar som färdledare åt dem. Dock inte till Nordkorea. Jag har oavsett hört bra om deras Nordkorea-resor. Någon förstahandsinformation har jag däremot inte.

Ett annat företag i Sverige som säljer resor till Nordkorea är Iventus. Nordkorea-resor av olika slag finns också hos Korea Konsult som verkar ha ett rätt stort utbud av resor och även individuella paket. Ett individuellt paket innebär alltså en gruppresa där du är den enda i gruppen. Du reser alltså själv (eller med dina vänner eller partner), fast med lokal guide och chaufför.

Vet du fler företag som arrangerar resor till Nordkorea, eller har du frågor eller synpunkter till resor till Nordkorea? Kommentera gärna!

Kategorier:NordkoreaEtiketter:, , , , ,

6 kommentarer

 1. Jag åkte 2011 med Världens Resor och var mycket nöjd med resan. Åkte en sväng i Sydkorea själv. Skrev lite om resan här http://nord-sydkorea2011.blogspot.se
  Kul att följa dig på dina intressanta resor. God jul! Mvh Per

  • Tack för det! Nu har jag läst på din blogg vad du skrev om Nordkorea. Ja utflykterna hade inte förändrats mycket mellan 2004 och 2011 i alla fall. Du fick dock se massgymnastiken, samt besöka mausoleet, både dessa missade jag på min resa. Men jag klagar inte ändå. 🙂

 2. Intressant. Jag var där 2007 i augusti och fick bl.a. se MASS Games, en grym show. Var där i fem dygn, hade chaufför, guide och en guide(säkerhetskille?), var lite oklart, frågade men fick inget vettigt svar. Åkte tåg t.o.r. Beijing-Pyongyang.
  Jag ordnade allt själv, ringde ambassaden i Stockholm, sökte och fick visum på två veckor (USD 10:- ). Skickade en lista på vad jag ville se och de följde den ganska bra, lite bort, lite till, men antar att det var en ganska standardtour. Bodde på det trekantiga hotellet på ön, ångrar att jag inte bad om att få bo på det i stan.
  Kommer ej ihåg vad tåget kostade (byte i Dandong) men de fem dagarna från att jag gick av tåget tills jag klev på igen kostade EUR 400:- för ALLT.

  Följer dig på FB, ett synnerligen intressant liv du lever, tack för dina rapporter.

  MVH

  Jimmy

  • Där ser man. Då satte ambassaden dig i direkt kontakt med en lokal operatör i Nordkorea då? Visste inte att man kunde göra så, men då går det tydligen, om det nu fortfarande går förstås. Kul att du följer mig på Fb. Jodå, jag klagar inte på mina resor. 🙂 Hoppas du får en riktigt bra jul!

   • Ja, stämmer, fick skicka min “önskelista” till dem (statliga och sannolikt enda resebyrån) per fax, som också gav mig den officiella inbjudan.

    Det var en fantastiskt trevlig personal på ambassaden, bjöd även in mig efter resan men hade tyvärr inte möjlighet att besöka dem då.

    Hade ganska bra kontakt med mina guider där också, sista kvällen spelade vi bordtennis och drack öl, blev lite mer öppenhjärtligt då också… haha

    Önskar dig också en underbar jul/nyår.

 3. Koryo Tours har jeg også god erfaring med. Jeg reiste til Nord-Korea med dem i 2014 og til Turkmenistan i 2015. De er som regel de første som får lov til å ta med turister til nye områder i Nord-Korea som ikke har vært åpne for turisme tidligere.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: