Hur man reser till Nordkorea?

Nordkorea – ett slutet land, fast inte helt. Hur gör man egentligen om man vill åka till Nordkorea. Jag har fått frågan flera gånger. Är det möjligt att åka till dit? Kan man resa till Nordkorea som turist?

Turismen i Nordkorea är inte stor. Men svaret på frågan jag nyss ställt är ja. Det går att resa till Nordkorea. Det går att vara turist i ett av världens mest slutna länder. Kanske det inte är något för alla. Eller snarare, det är definitivt inte något för alla. För mig var det dock en upplevelse som jag alltid kommer minnas.

Det viktigaste först. Är du en resenär som vill backpacka, vara själv, måste vara oberoende? I så fall kan du glömma Nordkorea. Du får helt enkelt inte resa runt själv. Det har landets myndigheter bestämt. End of discussion.

Alternativet är därför, oavsett om du vill eller inte, att åka på en gruppresa. Nu är det några år sedan jag åkte till denna norra halvdel av koreanska halvön. Det var juli och året var 2004. Dock är en resa i dag i detta land ungefär samma som då. Presidentstatyn på torget får symbolisera undantaget. Nu har nämligen den eviga ledaren Kim Il Sung fått sällskap av sin son, Kim Jong Il.

Nordkorea bilder-2
Inte längre ensam på torget. Foto: Johnny Friskilä

Den researrangör jag åkte med till Nordkorea het Koryo Tours. De är riktiga Nordkorea-specialister och den arrangör som jag tror längst har organiserat resor till landet. Jag var mycket nöjd med min vistelse i 2004 och deras resor är nu av olika format, olika längder och olika priser. Dock ska sägas att riktigt billiga resor till Nordkorea – det finns helt enkelt inte.

Ett företag i Sverige som arrangerar resor till Nordkorea är Världens Resor. Nu är jag kanske inte helt neutral i förhållande till företaget eftersom jag jobbar som färdledare åt dem. Dock inte till Nordkorea. Jag har oavsett hört bra om deras Nordkorea-resor. Någon förstahandsinformation har jag däremot inte.

Ett annat företag i Sverige som säljer resor till Nordkorea är Iventus. Nordkorea-resor av olika slag finns också hos Korea Konsult som verkar ha ett rätt stort utbud av resor och även individuella paket. Ett individuellt paket innebär alltså en gruppresa där du är den enda i gruppen. Du reser alltså själv (eller med dina vänner eller partner), fast med lokal guide och chaufför.

Vet du fler företag som arrangerar resor till Nordkorea, eller har du frågor eller synpunkter till resor till Nordkorea? Kommentera gärna!

Taggad med: