Var ligger dörren till helvetet?


Dörren till helvetet, Dervaza, Turkmenistan. Foto: Johnny Friskilä

Dörren till helvetet, Dervaza, Turkmenistan. Foto: Johnny Friskilä

Stå inte så att du får vinden i ansiktet när du tittar mot kratern! Grillad levande vill du inte bli, och det är långt till närmsta sjukhus. Den påminner om en levande vulkan, kratern som även kallas ”dörren till helvetet” och ligger i området Dervaza, en del av ett naturreservat i Karakum-öknen i Turkmenistan.

Foto: Johnny Friskilä

Dervaza: Foto: Johnny Friskilä

Tankarna om naturens mäktiga krafter blir dock avbrutna, för här, i mitten av ingenstans, mitt i turkmenska öknen, var det människorna själva som skapade denna dörr till helvetet. Det var en slump, eller snarare ett misstag. Sovjetiska ingenjörer borrade efter gas. Gas finns det gott om i Turkmenistan som då var en av de sovjetiska delrepublikerna. Mycket av gasen finns just i Karakumöknen.

Foto: Johnny Friskilä

Dervaza. Foto: Johnny Friskilä

Men så hände det, marken där ingenjörerna borrade kollapsade och en stor krater uppstod. Naturgas kom upp från det nästan 70 meter breda hålet i jorden, och arbetet kunde inte fortsätta. Ett klokt huvud kom då på tanken att tända eld på gasen just här, få bort den, för att så, om några dagar kunde återuppta arbetet. Det var i 1971. Dock skulle det ta många dagar innan arbetet kunde återupptas. Huvudet var ändå inte så klokt.

I dag brinner gasen fortfarande. Arbetet återupptogs aldrig. Hur mången kubik gas som eldats upp under den turkmenska natthimlens stjärnor kan jag inte ens föreställa mig. Men nu tar resenärer sig dit, och Dervaza har blivit lite av en turistattraktion.

Foto: Johnny Friskilä

Dervaza. Foto: Johnny Friskilä

Ungefär mittvägs, nära huvudvägen mellan huvudstaden Ashgabat och den historiska staden Konya Urgench i norra Turkmenistan ligger Dervaza. Ett besök i Turkmenistan utan en övernattning i tält, med ljuset från kratern i det fjärran i den annars mörka natten, det vore att missa något. Ett bevis på vad huvudet på gott och ont, klokt och dumt kan åstadkomma.

Foto: Johnny Friskilä

Dervaza. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:TurkmenistanEtiketter:, , , , , , ,

3 kommentarer

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d