Højdpunkter och bottennapp – oktober


I början på oktober var jag fortfarande i Kroatien. En vecka gick snabbt, med sol och bad blandat med 1970-tals jugoslavisk arkitektur i Splits förorter. Historiska innerstäder och UNESCO i all ära, men ibland vill jag faktiskt ha lite betong.

Välkommen till Split 3, stadsdelen som består av äkta jugoslavisk betong från 70- och 80-talet. Bland brutalistisk, socialistisk modernism gick jag runt i timmar, mellan bostadshus, kyrkor och idrottshallar. En absolut oktoberhöjdpunkt.

Hemma i Stockholm har jag också haft mina små höjdpunkter, trots att dessa inte har så mycket med resor att göra. Om man förstås inte räknar med lokalbussen 15 minuter som tar mig ut i svampskogen. Fast det har varit sådär med svamp i år. Ett riktigt dåligt år. I alla fall i Botkyrka kommun här jag bor. Men promenaderna är ändå trevliga. Och det kan bli några bra foton.

God mat med goda vänner är heller inte dumt. Jag köpte till exempel vit tryffel i Kroatien som två av mina resebloggvänner fick smaka på, Katarina som driver bloggen Äntligen Vilse och Sofia som står bakom Fantasiresor. Nu blev kanske inte mina ”pasta med tryffel-bilder” lika bra som mina andra svampbilder. Hemmamiljö utan naturligt ljus och allt det där. Men jag lovar, det smakade gott!

Andra höjdpunkter för oktober är att jag hälsat på min mamma och morbror utanför Skövde en sväng, har fått godkänt på alla tentor än så länge, och äntligen, efter sex månaders väntan, fått ett beslut gällande min a-kassa från april till augusti. Beslutet var positivt och jag är lycklig. Lite dumt att man ska behöva ha en sex månaders buffert bara, men så är det tydligen i Sverige idag.

Några bottennapp från månaden då? Nja, egentligen inte. Det är förstås tråkigt att Coronan igen är på offensiven och ökar i Sverige, Europa och kanske hela världen. Om jag nu skulle åka till Kroatien vet jag faktiskt inte om jag vågat. Plötsligt blir det lockdown, även där. En kompis frågade mig om resor i mitten av december. Mitt råd var att vänta till början på december. Det känns som om vi lever från vecka till vecka numera. Att världen kan kastas omkull lite när som helst. Det har med Corona att göra. Men även krig.

Förra året ledde jag en rundresa i Azerbajdzjan. Vi besökte staden Ganja. Där har nu raketer ramlat ner, dödat människor och raserat hus. Krigen mellan Armenien och Azerbajdzjan har nämligen igen blossat upp. Det gäller regionen Nagorno Karabakh och omkringliggande områden. Jag kanske får skriva om det en dag?

I samma region, i Georgien har det varit parliamentsval. Oppositionen vägrar acceptera resultatet. Samma i Kirgizistan. Men där blev det döda människor och brinnande byggnader som resultat. Nyval väntas i slutet av året. I Tadzjikistan har det hållits presidentval. Jag har inte hört om kravaller. Men så fick också presidenten 92% av rösterna. Så kan vi dra vår egen slutsats av det.

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, ,

4 kommentarer

  1. Flott at du har fått påfyll på kontoen din fra A-kassan og at det går bra med studiene dine!

  2. I somras och höstas vågade vi inte ta risken med en utlandsresa. Men nu kan jag nästan ångra. I skenet av november känns september lugnt och stabilt.
    Härligt att du tog dig iväg till Kroatien, det kan man leva på ett tag nu i höst. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: