Höjdpunkter och bottennapp – januari 2020


Så ligger jag här, på en säng i Borneo. Utanför balkongdörren hör jag vinden och vågorna. Det är det Sydkinesiska havet som rullar in mot stranden. Den fina, gyllne sanden som man kan promenera i, men bada? Aj Aj, det är kanske inte så smart.

Årets första månad är över och jag har hunnit uppleva mycket. Från Stockholm redan andra dagen in i året. Mot Beijing, därifrån till Burma och vidare till Malaysia och Borneo här jag är nu. Så vilka var månadens höjdpunkt?

Att resa runt i Burma/Myanmar var förstås utan tvekan en höjdare. Varje år har jag en målsättning om att besöka minst ett nytt land. Redan under årets allra flesta dagar nådde jag målet. Första gång i Burma, och vad blir det, land nummer 109 kanske? Jag tror det.

Att åka lokaltåg i Yangon, ta båten över Inle-sjön, bada i havet vid Ngapali Beach och käka hummer till middag vid samma. De är alla små höjdpunkter från januari. Att träffa min vän Toby igen och resa tillsammans, att kolla in rubiner och smaragder på marknaden i Yangon. I stort kan man säga att landet blev månadens höjdpunkt.

Fast inte allt med Burma var bra. Det var ett riktigt bottennapp att ligga där med 39,5 graders feber dagen efter båtturen som ju var en höjdare. Det skulle dessutom ta några dagar innan jag blev feberfri och tillbaka till normalen.

Jag brydde mig kanske därför inte så mycket om att heller inte det kända och turistiga Bagan inte var riktigt i min stil. Visst, vackert, men med alla restriktioner (som kanske är nödvändiga för att förhindra slitage på de hundra- och tusentals gamla pagodor som området är känt för) så kändes det lite som man missade det roliga.

Pagodor i vacker solnedgång. Och hostellet där vi bor ska ta oss till ett hemligt ställe. Och det hemliga stället visar sig vara en solnedgång utan en enda pagod. Ja, det måste väl ändå vara ett bottennapp. Särskilt när vi kvällen innan satt med en gin och tonic och tittade på solnedgången vid floden. Ja ja, så kan det gå.

Just nu befinner jag mig som sagt i Malaysia. Efter Burma åkte jag till Malaysia. Här är jag på jobb som reseledare, och bara det att ha möjlighet att fly den svenska kylan för att jobba i sol och värme halva vintern måste väl ändå kallas en höjdare?

Arkitekturen i George Town och Kuching. Det jag känner George Town och Kuala Lumpur väl, men aldrig förut varit i Kuching. Och då att få åka hit och dessutom få betalt för det. En höjdare, eller hur?

Bottennappet får väl då vara att det är lite fel årstid att åka till Kuching på Borneo på. Det är mitt under monsoonen. Det regnar nästan varje dag. Orangutangerna uteblev på orangutangutflykten. Och inte fick vi se så många näsapor på nära håll heller. Dock blev det några fladdermöss under ett palmblad. Och sådant är ju faktiskt trevligt!

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: