Jorden runt i en julgran


Min gran är som en egen liten världsomsegling. En jorden runt-resa i miniatyr. Jag gillar känslan, för nu är julen här. Julen 2019. Att hämta upp från förrådet lådorna med julpynt. Äkta julpynt, sådant som var menat som julpynt från första början. Men även små souvenirer som blivit julpynt. Ett örhänge från Venezuela. En nyckelring from Belize…

Most_beautiful_Christmas_tree-8420

När jag i dagarna innan jul pyntar granen kommer minnena tillbaka. En Musse Pigg-julkula från Disneyworld i Florida. Tillsammans med ett keltiskt kors som jag köpte den gången jag besökte Isle of Man. Sen har jag norska och svenska flaggor. Och förstås glitter.

Most_beautiful_Christmas_tree-8415

En julkula har jag i silver. Eller ja, det är ju egentligen ingen julkula, men jag köpte den den här dagen i Pakistan förra året. Den är egentligen ett smycke. Man har det på sig så att andra hör att man kommer. Jag minns inte detaljerna i berättelsen, jag får fråga igen. För mig passar silverkulan bättre i granen än runt halsen eller i håret.

Most_beautiful_Christmas_tree-8391

Ett filthjärta med mitt namn. Det var min bordsbricka i ett bröllop i Norge. Och de små skinntofflorna i miniatyr, de är samiska souvenirer från en roadtrip i mitt hemland. Minnen som kommer tillbaka, som jag inte varken vill eller behöver tänka på varje dag, men som jag kan ta fram lagom till december.

Most_beautiful_Christmas_tree-8389

I år i Ryssland gjorde jag en flodkryssning. Jag gjorde i och för sig flera, men en av dem gick från Uralbergen till Moskva. I en av städerna där vi stannade, Jelabuga i Tatarstan, köpte jag den här kulan. Av plast för visso men ändå målad för hand, motiv ifrån staden.

I toppen av granen hänger stjärnan. Den röda stjärnan från en marknad i Moskva. Under den sitter östtyska Jon Blund. Den ena i guldfärgat plast er original. Den andra mer modern. Jon Blundarna får samlas med Hugo Chavez och profeten Ali, samt en torkad blåsfisk från Japan. Prydnader från Singapore, USA, Aruba, Guatemala, Sverige och en glaskula från Hebron på Västbanken. Ja även lite träsniderier från Betlehem får plats i julgranen från ett byggvaruhus nära där jag bor.

Just idag, julafton, är jag inte hemma, utan hos min mamma och morbror i Stenstorp utanför Falköping. Det kommer ätas norsk julmat och även här finns en gran. Med minnen från USA och Ryssland, Belize och Tyskland.

Oavsett, till alla mina vänner, släkt, följare, ni som läser min blogg, med eller utan julgran. Jag önskar er en riktigt God Jul!

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:, , ,

4 kommentarer

  1. God Jul och Gott Nytt År önska vi tillbaka Tacksamma Georgienressenärer 2019

    Skickat från min iPhone

  2. Tack för att jag får dela julen med dej! ?

    Skaffa Outlook för Android

    ________________________________

  3. Vad fint, god jul till dig 😁

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: