10 bilder från Barcelona


Varför är Barcelona så populärt? Är det maten? Människorna? Stranden? Kanske arkitekturen, som triumfbågen som plötsligt bara står där. Mitt i trafiken, med bilar, mopedister och cyklister som kommer i full fart medan jag väntar på att det ska bli grönt och min tur att gå över gatan. Klichéerna i min hjärna hopar förstås upp sig, fast ful är den i alla fall inte, triumfbågen i det man kallas nymaurisk stil från året 1888 när Barcelona höll världsutställningen. Mellan Passeig de Lluís Companys och Passeig de Sant Joan, i slutändan av den väg som leder till Parc de la Ciutadella ligger den, triumfbågen. Akta för cyklister bara!

Barcelona_Best_Pictures-6133

Graffiti finns lite här och var i Barcelona. Kanske inte så konstigt, mångmiljonstad som den katalanska huvudstaden är. Å andra sidan, är det just det graffiti kan vara: konst. Även om jag inte förstår allt jag ser. Saknar förutsättningarna för att fatta vad som avbildas uppe till vänster. Så tänker jag att om jag går på ett klassiskt konstmuseum, ja, ja fattar ju inte allting där heller, så långt därifrån. Undrar om det finns en gatukonstvandring i Barcelona? Det skulle jag nog gärna betalat för.

Barcelona_Best_Pictures-6063

Det är kväll utanför Santa Maria vid havet, eller del Mar som det blir på lokalspråk. Den gotiska katedralen som byggdes under största delen av 1300-talet tar mig tillbaka till medeltiden. Det var människorna i stadsdelen La Ribera som själva byggde kyrkan. Den blev därför en kyrka byggd av arbetare, för arbetare och detta gotisk-katalanska praktverk blev deras katedral. Utanför kyrkan brinner en fackla. Människor stämmer träff, umgås, sitter och äter på kaféerna, och en guide berättar högt på hebreiska till sin grupp. Själv undrar jag mest om det fanns kaféer här även på 1300-talet. Jag inser i alla fall snabbt även var Antoni Gaudi måste ha fått åtminstone något av sin inspiration ifrån.

Barcelona_Best_Pictures-6009

Sen var det dags för Gaudi. Biljetter över nätet, och för att ha koll på antal besökande ger biljetterna mig en slot-tid.  Mellan 16:00 och 16:20 är jag välkommen in. Begränsande förstås, men högst förståligt när man trots allt befinner sig i en av världens turistmetropoler. Jag är här i november, vilket är lågsäsong, men även då är här mycket folk. Jag köper biljett som inkluderar besök i ena tornet. Biljetten är en del dyrare, men jag lovar. Det är det värt!

Barcelona_Best_Pictures-5929

Tillbaka till Gaudis inspiration. I hans katedral som man började bygga år 1882 och som fortfarande inte är färdig påminner pelarna oerhört mycket om de gotiska katedraler som ju Santa Maria del Mar är ett exempel på. De känns som gigantiska träd, vars kronor sträcker sig upp, förbi molntäcket som döljer både dem och himlen. Människan känner sig liten i en sådan byggnad. De färgade fönsterglasen berättar olika historier och jag har en audioguide som med sitt platta faktabaserade tal blir en tråkig kontrast till rummet jag rör mig i.

Barcelona_Best_Pictures-5824

Grand Hotel Central har en infinity pool uppe på taket. Eller, kan man kalla det en infinity pool när man definitivt ser var poolen slutar? Eftermiddagssolen har gått ned och himlen är försiktigt rosa. Har jag en jacka på mig, och att bada är inget som frestar. Fåglarna får ha poolen helt för sig själva. De verkar trivas rätt bra.

Barcelona_Best_Pictures-5857

Den ena efter den andra affären lägger ner. Deras business lönar sig inte så länge de inte säljer vykort och kylskåpsmagneter och souvenirkitsch, som egentligen inte ens är kitsch utan bara något Made in China med texten Barcelona eller kanske I love Barcelona. Även bakgatorna är i färd med att bli souveniraffärer och sterila moderna kaféer där croissanten går direkt från frys till mikro till tallrik. Lite av en befrielse är det därför att se denna underklädsaffär. Man kanske bara behöver jobba lite med skyltningen? Fast nästa gång jag kommer gissar jag att den är borta.

Barcelona_Best_Pictures-5787

Kantareller, trattkantareller och granblodsriska. Det är nu jag önskar att jag inte bodde på ett fint hotell utan i en lägenhet istället. Jag går runt på en matmarknad och ser all svamp. Tänk att köpa en halvkilo av dessa mina favoritriskor, komma hem till lägenheten, värma lite olivolja med vitlök och sen steka min svamp, koka upp lite pasta med havsalt och efter tio minuter bara njuta av en av världens bästa och enklaste måltider? Det blev en lång mening det där, och jag blev hungrig medan jag skrev…

Barcelona_Best_Pictures-5599

Vid huvudgatan La Rambla ligger La Boqueria, stadens mest kända matmarknad. Här flockas i första hand turisterna vid fruktstånden och där smoothies finns till försäljning, samt fingermat och smakprov. När det gäller stadens invånare verkar det finnas en del fina fruar från lägenheterna omkring som går hit för sina inköp. Och de kan ju faktiskt köpa både svamp och fisk och musslor, till skillnad från mig.

Barcelona_Best_Pictures-5684

Jag började detta inlägg med graffiti, och avslutar även med det, fast den här gången vill jag inte kalla det konst. Barcelona är, precis som många andra metropoler, en konstrasternas stad. Rika och fattiga, gamla hus med vackra väggmålningar, gamla hus med ett bildspråk som kanske är ännu svårare att tyda? Man har åtminstone bara taggat runt dödskallen på väggen där, så någon form av respekt finns kanske? Det är ännu en gång novembereftermiddag i Barcelona. Dags att lämna. Men jag kommer tillbaka.

Kategorier:SpanienEtiketter:,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: