Julmarknader i Wien och julmarknadens historia


Affärerna skulle hålla öppna några dagar extra.  Folk från landsbygden behövde nämligen denna tid för att hinna införskaffa mat för vintern. Mat till både människor och djur. Därför arrangerades det marknad, och folket kom från både när och fjärran för att se vad som erbjöds.

På något sätt är det samma idag som när staden Wien år 1296 höll sin första Dezembermarkt. Numera gäller det förstås inte att fylla skafferiet, men från när och fjärran kommer vi i alla fall. Med buss, tåg och flyg för att gå på julmarknad i den delen av världen där julmarknaden har sitt ursprung. Till de städer som idag stort sett tillhör Tyskland och Österrike.

När denna midvinters matmarknad blev en julmarknad vet vi inte riktigt. Dresden 1434 sägs gärna vara den stad och det år där den första riktiga julmarknaden hölls. Fast vad är egentligen en riktig julmarknad? Det kanske bara ligger i namnen. Eller att vi gick från att sälja spannmål till pepparkakor?

Oavsett svar på denna fråga har julmarknadstraditionen spridit sig från den tysktalande delen av världen söderut, västerut, österut och norrut. Att det tyska språket på 1500- och 1600-talet hade en mycket större geografisk spridning än den har idag ska jag inte fundera mer på, men det är klart, den tyska kultursfären var större då, och självklart spreds både julgranen och julmarknaden mycket enklare. Även i Stockholm har julmarknaden en flera hundraårig historia. Stortorgets julmarknad har funnits sedan början på 1800-talet. Den finns än i dag, men var inte den första.

Julmarknad_Rathausplatz-7983

I Wien promenerar jag runt på de olika marknaderna. Den kanske största och mest kommersiella finns vid Rathausplatz. På dagtid är det dagisbarnen som går runt. På kvällen är stämningen mer vuxen och ljuset och stämningen en helt annan.

Sen behöver man bara gå 10 minuter och då befinner man sig på en helt annan julmarknad, till exempel vid Maria Theresienplatz, och därifrån kan man gå vidare till Karlkirche där ännu en julmarknad arrangeras. Olik tematik på de olika marknaderna. Vissa säljer mer lokalproducerat medan andra gärna säljer skärbrädor av olivträ från någonstans vid medelhavet. En riktigt tematisk marknad finns vid Wiens militärhistoriska museum. Här går vi vi tillbaka till medeltiden både när det gäller kläder, smycken och den mat som serveras. Fast aldrig utan gluhwein. Och till vissa tider bjuds det på trubadurer, eldshow och skådespel med drakar och prinsessor.

Gluhwein ja. Från muggar som man betalar deposition för när man ankommer en marknad. Man får pengarna tillbaka när man lämnar in sin mugg efter besöket, eller så tar man muggen med sig hem. Försäljarna erbjuder maronen (rostade kastanjer), grillade korvar, mjuka pepparkakor, och vid små bord står man och umgås. Julpynt i alla former, samt presentartiklar.

 

 

 

 

 

Kategorier:ÖsterrikeEtiketter:, ,

5 kommentarer

  1. Intressant med bakgrunden till julmarknader! Låter rimligt, men har aldrig tänkt på det förut.

  2. Kan tänka mig att det är helt magisk stämning på Wiens julmarknader. Jag var där i våras och visst ångrar jag lite att jag inte sparade den resan till slutet av året istället, även om stan har sin charm oavsett tid på året.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: