Genomblöt i Toledo, samt jungfrur


Det hela började med att den 9 november tydligen var helgdag just i Madrid. Inte andra delar av Spanien inte, utan just i huvudstaden, till minne om jungfrun av Almudena. Henne ska jag inte gå närmare in på, förutom att det hade med de kristnas kamp mot muslimerna i det gamla Spanien att göra, och på denna dag, 9 november, bär de hängivna en jungfrustaty i prosession. Utan att jag tror så fruktansvärt på jungfrur var det ändå underhållande att se.

Som en konsekvens av helgdagen har många affärer i Madrid stängda just 9 november. Jag tänkte söka tillflykt i ett konstmuseum men även det var stängt. Och eftersom många av museerna ligger nära tågstationen, varför inte göra en tågutflykt. Den gamla huvudstaden Toledo ligger inte särskilt långt bort. Knappa 70 kilometer, men bara en halvtimme med spanskt snabbtåg.

Toledo är pittoresk. På en kulle, vid en flod, och förutom att det blev mycket stentrappor upp och ner, måste det här ha varit ett mycket bra läge för en stad. Just utsikten. Att se när antigen vänner eller fiender kommer.

Broarna över floden är favoritfotoobjekt för de många turister och turistgrupper som besöker Toledo över dagen. Antigen på en rundresa i Spanien, eller på en dagsutflykt från Madrid.

Inne i den gamla synagogan tar jag bilden ovan. Efter att ha promenerat en timmes tid börjar det regna. Inne i synagogan får min vän Abdullah och jag för 3€ per person skydd från dropparna, fast det är bara det att det börjar regna mer och mer.

Att gå runt i staden när man knappast kan se sig om är mindre trevligt. Nästa skydd blir i em affär. Sen ett offentligt toalett. Sen något överbygge, och vi går från tak till tak. Vägarna blir små floder. Trapporna små forsar, och en timme innan returtåget är vi genomblöta tillbaka på tågstationen. En timme innan tåget. Och vi är inte ensamma.

Tur ändå att vi köpt biljetter i förväg. Vårt tåg var slutsåld. Så även tåget efter, och tågen går ungefär en gång i timmen.

Våta intill märgen, en halvtimme senare tillbaka i Madrid. Toledo får jag åka tillbaka till vid annar tillfälle. Och antigen tittar jag på väderprognosen. Eller så har jag med mig andra skor och paraply.

Kategorier:Blogg/Dagbok, SpanienEtiketter:

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d