10 bilder från Madrid


Det är mitten av november och dags att montera julgranen på Puerta del Sol. Det här är Madrids nollpunkt. Centrum, från vilket alla kilometeravstånd räknas utifrån. Namnet betyder solporten, för en gång i tiden var det här inte centrum alls, utan en av ingångarna genom den gamla stadsmuren, och porten dekorerades av en sol. Men eftersom staden växte fick stadsmuren försvinna, och nu är det här centrum av centrum. Sedan 1962 visar spansk tv nyårsfirandet härifrån, men nu alltså monteras julgranen och en man stannar för att titta.

Madrid_Best_Photos-6720

El Rastro är namnen loppmarknaden som varje söndag förmiddag ordnas i La Latina-kvarteren. Gata upp och gata ned med hantverk, antikviteter, souvenirer och ja, ni får ursäkta…, en hel del skräp. Hade jag haft plats i mitt bagage hade jag kanske shoppat lite till. Men det fick räcka med sju stycken saffranslökar till 2,50€. Om jag lyckas odla saffran på min balkong här i Sverige är nog tveksamt, men det skadar ju inte att försöka. Och dryga 25 kronor har jag råd med.

Madrid_Best_Photos-6407

Jungfrun av Almudena är Madrids skyddshelgon, och den 9 november är hennes dag. Då bärs hon i procession från Almudena-kyrkan till Plaza Mayor, och tydligen tillbaka också, fast så länge stannade jag inte. Det var ganska omöjligt att hitta information på nätet om processionen. På mitt hotell försökte de hjälpa och kom fram till att klockan 11 skulle det hända något på Plaza Mayor. Vid en slump, eller kanske omedvetet planerande gick jag klockan 10 till Almudena-kyrkan bredvid kungliga slottet. Och visst, där hade processionen börjat. Såhär ser det ut när jungfrun bärs in på Plaza Mayor.

Madrid_Best_Photos-6184

Fatigas del Querer är en av dessa gamla Madridkrogar med målat kakel på utsidan och väggmålningar där inne. Här får man gratis tilltugg till drinken, och en enda tapas räcker som middag. Vid ett långbord sitter ett gäng spanska kvinnor i 60- och 70-årsåldern. De dricker vin och Bailays och pratar högt. Ett yngre par kommer in med barnvagn, och när de frågar om hur stora tapasarna är, pekar servitören på min tallrik och genom att kolla in min mat får de veta vad de själva kan förvänta sig. Här pratas inte mycket engelska, men stämningen är på topp såhär en eftermiddag när solen går ner. Viljan att förstå engelska eller svenska eller whatever finns dock. Jag dricker vermut från fat för första gång i livet.

Madrid_Best_Photos-6145

Jag förvånades över alla köer jag kom att se i Madrid. Köer till museer, teatrar, affärer, kyrkor och här, för att få vara med i jullotteriet. Eller kanske novemberlotteriet som lovar många miljoner till den som faktiskt vinner. Att spela verkar oavsett vara populärt, och visst, jag förstår det. Vem drömmer inte om riktigt mycket pengar?

Madrid_Best_Photos-6218

Casa Mira är en av många bagerier som producerar både kakor och godis, och där Madridborna verkligen samlas. Här shoppas det för fullt, med andra ord måste stället vara bra?! Jag kollar in några småkakor som packas in i papper, och får en hel stor småkaka som provexemplar. Man är inte snål med smakproven helt enkelt. De gör både marcipan och nougat och efter att ha frågat mycket snällt poserar kvinnan som gav mig de generösa smakproven. Självklart handlade jag. Billigt är det inte, men oj vad gott! Adressen är Carrera de S. Jerónimo, 30.

Madrid_Best_Photos-6257

Från rum 1919 på Riu hotel vid Plaza Espana tar jag denna bild. Det är här jag bor de tre nätterna som jag befinner mig i Madrid. Utsikten talar för sig själv. Den är härlig att vakna upp till.

Madrid_Best_Photos-6481

En del av den gamla delen av Atocha järnvägsstation har gjort om till en tropisk trädgård. Här kan man alltså sitta medan man väntar på sitt tåg, till exempel om man vill göra en dagsutflykt till Toledo. Jag är förstås inte ensam här, men visst vore det här något för Centralstationen i Stockholm? Ja tack säger jag bara. Mer växter i det offentliga rum!

Madrid_Best_Photos-6685

Efter en lång förmiddagspromenad, och kanske när det börjar bli dags för ett toalettbesök, är det dags för ett kafébesök. Och det fina med Madrid är att kaféerna finns i alla varianter. Från det exklusiva, lyxiga och fashionabla till hipstrigt, och sen också ställen som det här: en helt vanlig arbetarkafé där tv:n står på, där de patrullerande poliskonstaplarna dricker sitt kaffe, och där även jag ber om en cafe con leche som förevändning för att använda toaletten.

Madrid_Best_Photos-6745

Så var det arkitekturen. Här har det funnits pengar. Här har det varit rikt. Längs Gran Via och andra storgator i centrala Madrid gäller det inte bara att se framåt, men även uppåt. Där kanske finns en hel värld av statyer, hästar, vagnar, kakel, klockar, guldkupoler, you name it. Många av dessa byggnader byggdes på början av 1900-talet. Kanske tillhörde de storföretag och förmögna familjer. Nu finns här vanliga affärer, och förstås, både kontor, lägenheter och hotell. Oavsett vackert och en anledning i sig till att besöka Madrid. Hit vill jag definitivt tillbaka!

 

Kategorier:SpanienEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: