Shopping i London, Barcelona, Madrid och Lissabon


Tolv dagar var jag ute, där resväskan började på 12 kilo och slutade som vanligt på lite i överkant av 23. Det blir alltid så. Jag får plocka ur någon bok, något som inte är flytande i alla fall. Det blir oftast bra då. Oftast. Så även nu, är jag besökt Barcelona en vecka, Madrid tre dagar, Lissabon i drygt 20 timmar och London i drygt 10. De två sistnämnda med bagaget i transit kvar på flygplatsen.

Det var därför på taxfreen jag fick köpa den kända Lissabon-likören med körsbär, Ginja, som ni ser i bilden ovanför. Precis till höger från en flaska vermut som blev mitt alkoholinköp från Spanien den här gången. Vermut hade jag faktiskt aldrig druckit, tror jag, innan jag testade det på en restaurang i Madrid. De dricker ju rätt mycket aperitiffer i Spanien. Det var min känsla i alla fall. Och ja, vermut var inte dumt inte. En flaska fick följa med hem!

Shopping_London_Spanien_Lissabon-6939

El Corte Ingles, som nog kan kallas Spaniens svar på antigen Åhlens eller NK, har precis som de svenska varuhusen en stor matavdelning. Mat är den perfekta souvenir. Fyra olika pastejer av allt från krabba till tonfisk och sjöborre blev det. Samt en liten burk svart tryffel som jag kan lyxa till någon pastarätt med.

Shopping_London_Spanien_Lissabon-6947

Om vi fortsätter på matsidan blev det även ank-paté och turron, typ spansk marsipan. För den som inte vet det älskar jag marsipan.

Shopping_London_Spanien_Lissabon-6935

Jag gillar även marknader, och varje söndag finns i Barcelona en bokmarknad. Den går av stapeln på förmiddagen utanför Mercat de Sant Antoni, och visst är det kanske inte lika skoj att gå på en sådan marknad i Barcelona när man varken läser spanska eller katalanska. Dock finns enstaka grejer på engelska, som några gamla National Geographic-utgåvor från 1970-talet och framåt. Reportagen där kan vara interessanta även om de har några år på nacken. Därför blev det lite shopping, som den här januari 1990-utgåven med ett stor reportage om Kreml i Moskva.

Något annat som hände under min vistelse i Barcelona var mässan Expominer. Det var inget jag planerat, men mässan som ställer ut fossiler och mineraler öppnade på morgonen samma dag som jag skulle ta tåget från Barcelona till Madrid. Då är det bara att snabba på, och visst, några mineraler till dekoration i blomkrukorna hemma blev det faktiskt.

Shopping_London_Spanien_Lissabon-6941

Från Madrid blev det en dagsutflykt till Toledo där affärerna sålde både riktigt spännande keramik, men även smycket i en speciell teknik som kallas gulddamascering. Man täcker stål med mycket tunt guld och på något sätt lyckas man skära ut ett mycket detaljerat mönster. Jag köpte två örhängen från 1960-talet gjorda med denna teknik. Sen kvarstår det bara att se vem som ska få dem, eftersom jag inte använder örhängen själv.

Shopping_London_Spanien_Lissabon-6950

På El Rastro-marknaden i Madrid, som är deras söndagsloppis i stadsdelen La Latina blev det sju stycken saffranslökar till 2,50€ som nu ska planteras ut. I Lissabon köpte jag tre små ostar som ska ätas här hemma med lite gott vin till. På flygplatsen i London köpte jag tre pocketböcker så att jag hade lite reselektyr. Som vanligt hann jag inte läsa särskilt mycket.

Och förutom allt detta, ett par träningskor, lite kläder, torkad spansk skinka, portugisisk chilisås och bakelser, några fossiler som även de kommer dekorera mina blomkrukor, ett stenarbete i malakit. Med andra ord, resan bjöd på riktigt härliga shoppingupplevelser. Samtidigt som man genom att köpa hos försäljare på marknader och små affärer stödjer den lokala ekonomin. Ok, El Corte Ingles är inte det bästa exemplet då, och inte flygplatstaxfree heller, men förutom det blev det mestadels mindre affärer.

Särskilt Madrid och Lissabon – jag ser fram emot att åka tillbaka!

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:, , ,

3 kommentarer

  1. Bokmarknad i Barcelona låter som något taget ur en film!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: