20 timmar i Lissabon


Ibland går det snabbt. Som här i Portugal. Jag har liksom inte hunnit skriva om den spanska huvudstaden Madrid innan jag redan är i Lissabon. Innan jag ska åka från Lissabon. Det är nämligen såhär:

När jag beställde min biljett Madrid – Stockholm var det med TAP, det portugisiska bolaget. Med en mellanlandning i den portugisiska huvudstaden förståss. Från 10 på morgonen måndag till 8 på morgonen tisdag. Yes, tänkte jag. Men det är klart, sådana tankar är kanske alltid mest roliga i det man köper biljetten. Och inte just nu, när jag står i blåsten och väntar på att Lissabons tunnelbana ska öppna, vilket den gör först klockan 06:30 på morgonen. Åtminstonde vid Alameda-stationen, för det är här i området jag har hyrt ett enkelt rum med bad till 25€ natten.

Papplådehus, lukten av urin, plakater med hammare och skära. Det var något av det som mötte mig igår, efter att ha köpt mitt 10€ dygnskort för tunnelbanan som inkluderar färjan över floden, när jag väl kommit in till stan. Mönstrat kakel och missär. Är det så Portugals huvudstad ser ut? Kryddad med doften av bakelser, där en bakelse kostar lika med en kylskåpsmagnet, alltså 1€ per styck eller sex 6 för en femma.

Jag går stenbelagd gata upp och stenbelagd gata ned. Tar dessa små bergsbanor som finns här. Kullarna är ju så många. Lissabon är en brant stad, kanske på många sätt. I guideboken har jag hittar en kyrka, en bar, ett par affärer och några gator jag vill se. Jag försöker hitta en bra väg, från a till b till c också vidare. Det går rätt bra. Fast på måndagar är mycket stängt. Självklart… Jag fotograferar, men inte så mycket med mobilen. Lissabon är bra för fotografer.

Tre dagar i Madrid var allt för lite. En dag i Lissabon är på tok för lite det med. Igår kväll åt jag en halvportion stekt fläsk med ris och potatis. Till det en halvflaska vin. Inte att det var det bästa jag ätit direkt. Men ändå. Det var Lissabons ytterområder, där inget hipsterfolk äter. Inte turister heller i och för sig. Menyn skriven med skrivmaskin. Moroten sönderkokt.

Nu sitter jag på tunnelbanan. Morgonens första tåg mot flygplatsen. Jag borde komma dit innan 7. Flyget går efter 8. Mitt 10€ dygnskort gäller fortfarande.

Kategorier:PortugalEtiketter:,

3 kommentarer

  1. Hann du ta en titt på Lissabon Station (oriente)? Den ska vara riktigt futuristisk och cool.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: