Historisk utflykt


Andra dag, eller låt mig säga första heldag på norra Cypern. Hotellet ligger långt från allt utom stranden. Samtidigt är det inte meningen att vi ska sitta på hotellet. Därför arrangeras utflykter.

Cypern har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tid. Ja vem har inte det? Det enda som är lite olika är när man gick över från att jaga vildsvin och samla nötter till att ha boskap och odla mark. Och när man började bo i städer. Och en del annat förstås, men det är av mindre betydelse just nu.

Vi besöker Salamis. Den antika staden har förstås inget med salami att göra, men här fanns en av östra Medelhavets mäktigaste städer för sådär 2000 år sedan. Romarriket var på sin höjd. Min grupp, lokalguiden och jag promenerar runt. I bussen har jag precis gett en sammanfatning av Cyperns historia. Lite förkunskap måste vi ändå ha.

Breda gator, korintiska pelare, det som är kvar efter stora badhusanläggningar, mosaiker. En gång har det varit mycket vackert här. Salamis förstördes i en jordbävning. Mer än 1000 år senare började arkeologerna att gräva. Det de hittadr förstördes av ännu en jordbävning, och kvar finns det vi ser idag.

Vi besöket en kyrka utanför Salamis. Vi äter döner kebab till lunch. Promenerar sedan tillsamman i Famagusta. Har lite fritid i staden som en gång var Cyperns Beirut, partystad nummer ett på 1960- och 70-talet. Sedan delades ön år 1974 i en grekisk och en turkisk del, och det blev slut på festandet.

Famagusta idag börjar så smått renoveras. Turisterna börjar komma tillbaka, om än inte jättemånga ännu. De mest centrala restauranger har sina inkastare. Jag går förbi en brittisk karaokebar där gästerna underhållet varandra. Några av mina gäster har tappat sin ryggsäck med pass. Andra sitter på en uteservering. De som tappade ryggsäcken hittar den igen. På en uteservering.

Från en höjd tar jag bild av taken i gamla stan. Med St Nikolas-katedralen i gotisk stil, fast med minaret. År 1571, när ottomanerna kom, konverterades den till moske, och som moske fungerar den även idag.

Buss tillbaka till hotellet. Middagsbuffe i världsklass och jag tar en gin tonic på balkongen. Jag hittade nordcypriotisk gin i affären. 40 kronor för en flaska. Smakar helt okej.

Kategorier:Blogg/Dagbok, CypernEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: