Att skapa en röd tråd

07:15 och jag är färdig med frukost. Kommer nästan inte ihåg att jag lade huvudet på kudden igår kväll, men det var innan 22. Jag har sovit djupt och ordentligt.

I går mötte jag alltså min grupp. På flygplatsen i Wien, för sen att åka tillsammans till Sofia, huvudstaden i Bulgarien. Flyga över slättlandskap, småstäder och berg. Tidig höst och gyllenbruna åkrar.

Lokalguide och chaufför möter oss på flygplatsen. Tid för incheckning, växla pengar och lunch. Hotellet ligger precis både casino och spa. Det är länge sedan kommunismen föll i det här landet…

Stadspromenad. Vår lokalguide är historiker till utbildning. Årtal och namn. Byggnader och monument. Fakta om kyrkor och varning mot gypsies som han kallar dem, med poängteringen att det inte är rasistisk bemärkelse.

Jag har varit i Bulgarien förut, men det är inte landet jag kan bäst. Jag inser dock att det blir min uppgift att inte bara tolka och översätta, men också att skapa den röda tråden bland alla lösa fakta som serveras. Det kommer bli min uppgift.

Kyrkor, romerska ruiner, stalinistiska palats. Vår runda i Sofia tar dryga två timmar. Jag hinner inte riktigt fotografera som jag vill. Tillbaka till hotellet, lite vila, middag, tillbaka till rummet, sova.

Nu är jag som sagt tillbaka från frukost. En stor och god frukost med utbud av oliver och dill i lösvikt.

Om en halvtimme börjar dagens utflykt till ett kloster några mil bort. Nu ska jag skapa den röda tråden…

Taggad med: