Att skapa en röd tråd


07:15 och jag är färdig med frukost. Kommer nästan inte ihåg att jag lade huvudet på kudden igår kväll, men det var innan 22. Jag har sovit djupt och ordentligt.

I går mötte jag alltså min grupp. På flygplatsen i Wien, för sen att åka tillsammans till Sofia, huvudstaden i Bulgarien. Flyga över slättlandskap, småstäder och berg. Tidig höst och gyllenbruna åkrar.

Lokalguide och chaufför möter oss på flygplatsen. Tid för incheckning, växla pengar och lunch. Hotellet ligger precis både casino och spa. Det är länge sedan kommunismen föll i det här landet…

Stadspromenad. Vår lokalguide är historiker till utbildning. Årtal och namn. Byggnader och monument. Fakta om kyrkor och varning mot gypsies som han kallar dem, med poängteringen att det inte är rasistisk bemärkelse.

Jag har varit i Bulgarien förut, men det är inte landet jag kan bäst. Jag inser dock att det blir min uppgift att inte bara tolka och översätta, men också att skapa den röda tråden bland alla lösa fakta som serveras. Det kommer bli min uppgift.

Kyrkor, romerska ruiner, stalinistiska palats. Vår runda i Sofia tar dryga två timmar. Jag hinner inte riktigt fotografera som jag vill. Tillbaka till hotellet, lite vila, middag, tillbaka till rummet, sova.

Nu är jag som sagt tillbaka från frukost. En stor och god frukost med utbud av oliver och dill i lösvikt.

Om en halvtimme börjar dagens utflykt till ett kloster några mil bort. Nu ska jag skapa den röda tråden…

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:,

5 kommentarer

  1. Men lycka till med ditt uppdrag och din röda tråd!

  2. Jag reagerar mot att den lokala guiden varnar för romer, använder förlegade tillmälen och dessutom har mage att hävda att detta inte är rasism. Romerna har länge varit utsatta för svår rasism i Östeuropa och är det än idag. De hölls länge som slavar på många håll och deras situation liknar på så sätt de svartas i USA. Precis som där finns det sociala problem och en högre brottslighet inom en tidigare svårt förtryckt grupp människor. Detta beror på förtrycket i sig.

    När vi var i New Orleans hörde jag en amerikansk turist säga till sitt resesällskap: ”Don’t speak to black people.” Det tar lång tid att bli av med stigmatisering.

    Sorgligt att en person som är historiker till yrket inte har en aning om detta.

    Ordet ”slav” kommer för övrigt från ordet ”slav”. Och det var vikingar som tog slaver som trälar (som våra förfäder sa då) och sålde dem vidare till turkarna bland annat. Vet dock ej om de härjade i Bulgarien. Men i alla fall i Ryssland, som du vet.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d