Skål från Sankt Petersburg


Det är lördag morgon. Jag sitter i solväggen på vårt fartyg som nu ligger i hamn i Sankt Petersburg. Staden är Rysslands fönster mot väst. Byggd från grunden av, av Peter den Stores män på början av 1700-talet. Efter, förstås, att man vunnit krig mot svenskarna som hade området innan dess.

Att ryssarna även var här innan svenskarna tillhör kanske också historien, men nog om det. Nu är jag här, i solen, och det är en timme kvar innan dagen för allvar börjar. Med utflykt till Eremitaget. Världens största museum. Eller hur var det nu?

Det var igår morse vi ankom staden. Sankt Petersburg. Efter Peter den Store Rysslands moderna huvudstad, men som sen, när kommunismen kom, fick vika för den gamla huvudstaden Moskva.

Stadsrundtur med kyrkor och palats. En småsur chaufför och en trevlig men smått sovjetisk lokalguide som kunde sina årtal och namn på arkitekter.

På kvällen fick jag fira lite. En halv burk svart kaviar kvar från den kaviarprovning som jag haft med resenärerna på båten innan. Nu tackar jag de som hjälpte mig. Vi dricker skumpa och äter det som finns kvar i burken. Lite lyx en fredaf kväll. Skål från Sankt Petersburg!

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d