Dagar på ryska floder

Nu har jag internet igen. I alla fall 3G. Det är bättre än inget, för inget har det varit ganska länge nu. Inte så konstigt kanske. Vi glider fram på Volga. På Människogjorda kanaler. På Onega-sjön. Och just nu på Svir.

Dagarna. De har varit fulla av aktiviteter. Lagom. Utflyktsmål varje dag. Som staden Uglich med sina kyrkor. Och en trevlig antikvitetshandlare vid namn Dmitry.

Jag har hållit föreläsningar. Om relationer mellan Skandinavien och Ryssland. Lektion i det ryska alfabetet. Pratat om ryska ord i våra skandinaviska språk.

Vi har besökt Yaroslavl. En över 1000 år gammal stad vid Volga. Det är mycket historia i Ryssland. Både gammal och ny.

På fartyget, M/S Rakhmaninov arrangerar de sång- och danslektioner. Språkundervisning. Resenärerna får lära om Ryssland idag. Det är te-sällskap och vodkaparty. Tur att man inte måste hinna med allt.

Mest av allt är det förstår flodarna. Flodbädden. Stranden. Skogen. Så oändliga mängder skog. Och allt som finns där inne. Det är vår i norra Ryssland.

Det är molnigt. Ibland skiner solen. Och ibland regnar det. Som på ön Kizhi med sina unika träkyrkor.

Plötsligt kan dock allt ändra sig. Då skiner solen igenom. Upplevelsen blir en helt annan.

Kizhi var igår. Idag är vi på floden Svir. Mellan Onega-sjön och Ladoga-sjön. De två största insjöarna i Europa. Vi åker genom slussar. Det är lite kyligt. Men vad gör väl det. Imorgon kommer vi fra till St Petersburg.

Taggad med: