Heldag i Bukhara – även utanför turiststråken


Det är vår tredje dag här i Uzbekistan. Går runt i gamla stan, lär oss om historia, tittar på strukturer från innan både Timur Lenk och Djenghis Khan. Det är ganska otroligt om man tänker så, försöker föreställa sig hur tiden gått och alla som någon gång varit just här. Det som nu kanske är en avkrok av världen var en gång världens centrum.

Uzbekistan har fyra M:ar skämtar vår lokalguide: moskeer, minareter, mausoleer och madrassaer, det sista alltså koranskolor, inget annat.

För att inte få en överdos av M lägger jag även in ett marknadsbesök. Vilken tur att marknaden är nära ett av mausoleerna. Där köps sandaler, bomullstyger och siden.

Jag tittar på lite antika smycken, men 1) hur mycket är det egentligen värt, och 2) kommer jag få det med mig genom tullen. Försäljaren gick snabbt ner från 150 till 100$ men nej, det äe lite mycket ändå. Eller är det?

På eftermiddagen tar jag en promenad själv. Det är nu jag har ledigt. Jag går i bostadskvarteren nära gamla stan. Där det inte renoverats, där barnen spelar fotboll i gatorna, mammorna sitter och pratar på trottoaren och där alla säger hej och hälsar utan att ska sälja något, där barnen pekar på min kamera och säger foto foto.

Jag besöker sedan ett museumsfängelse, och försöker komma upp i det gamla vattentornet som förut var stängt men som nu har både hiss och kafe. Ingen el just nu dock, alltså inget vattentorn.

På kvällen går jag själv på restaurant. Inte för att jag måste gå själv, men lite egentid är skönt. Maten dyr och mindre skön. Det var bättre förra året när jag var här.

Läggdags

Kategorier:Blogg/Dagbok, UzbekistanEtiketter:,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: