Samarkand och den mytomspunna sidenvägen


Sju favoriter du inte får missa

– i samarbete med reseföretaget Evaneos

En resa till Uzbekistan är inte komplett utan ett besök i Samarkand. Denna mytomspunna stad har varit ett politiskt, ekonomiskt och kulturellt centrum i snart 3000 år. Här gick de antika handelsvägarna som nu kallas Sidenvägen. Dessa handelsvägar knöt ihop Asien och Kina med Europa. Idéer, uppfinningar och dyrbara varor såsom mattor, porslin och självklart siden var viktiga för handeln.

Samarkand förekommer i otaliga litterära verk. Här kan du än idag nästan ta och känna på den svunna tidens magi. Riktignog är Samarkand en modern miljonstan, men kulturarvet och historien finns överallt. Passa på att besöka Uzbekistan och Samarkand innan landet upptäcks av ännu fler turister. Med sina blåa moskéer, turkosa kupoler och intrikata mosaiker kommer nämligen det snart hända!

Att resa till Uzbekistan kan kräva mycket planering. Det kan vara lätt att hamna i de typiska turistfällorna och inte veta vad man bör besöka. För att få en riktig inblick i stadens kultur och historia kan det därför vara en utmärkt idé att ta del av en lokal reseexpert. Tillsammans med dig kan ni skapa och skräddarsy just din resa.

Evaneos samarbetar med lokala experter som kan hjälpa dig med detta genom att spika rutt, aktiviteter, transport och boende. Samarkand är nämligen värt att lägga lite extra planering på. Det behövs för att kunna upptäcka staden bakom ytan.

Sju favoriter i Samarkand

Shah-i-Zinda

Uzbekistan_Samarkand_2

Mausoleerna vid Shah-i-Zinda i Samarkand

Shah-i-Zinda ligger lite i utkanten av Samarkand, men inte så långt bort att det inte går att gå. För mig är det den vackraste platsen i hela Samarkand, hela Uzbekistan och ja, en av de vackraste i hela världen. Arkitekturen är makalös. Alla mönster, färger, nyanser. Det infinner sig en känsla av att promenera runt i en sagovärld. Historierna och kulturen talar för sig själv.

Och vad är så egentligen Shah-i-Zinda? Svaret är en nekropolis. Här ligger många av släktningarna till den stora härskaren Timur Lenk, och här sägs även profeten Muhammeds kusin, Kusam Ibn Abbas vara begravd. Abbas ansågs vara mannen som tog islam till staden och Centralasien.

Lokalbefolkning och turister besöker gärna denna plats för att ta in atmosfären. Kom gärna på eftermiddagen. Då är ljuset mer behagligt för ögat.

Registan

 

Uzbekistan_Samarkand_11

Vid det berömda Registantorget…

Detta torg vars namn betyder “sandig plats” på persiska är Samarkands antika hjärta. Här samlades folket för att höra kungörelser från kungar och imamer. Här avrättades fångarna. Här bedrevs kommersen, och torget har även kallats för världens vackraste torg. Registantorget har blivit något av en symbol för Samarkand, Uzbekistan, Sidenvägen, och faktiskt hela den islamska kultursfär. Torget, grandiost och majestätiskt vackert, kantas av moskéer, minareter och koranskolor.

Kom gärna hit när solen precis gått ner – när den gyllene timmen börjar gå in i den blå. Se hur ljuset ändras. Vid denna tid på dygnet är det också mindre folk här, och stämningen en helt annan än mitt på dagen då det lätt kan bli folktätt och varmt.

 

“Ryska staden”

Modern Russian Town Samarkand Uzbekistan-0578

Den stadsdel som ryssarna byggde på slutet av 1800-talet när de kom hit. Låga hus, breda gator och mycket grönt

Många delar av Samarkand är relativt nybyggt. Den nya staden eller den “ryska staden” som det också kallas, är den stadsdel i Samarkand som ryssarna byggde efter att de började komma hit under 1860-talet. Kanske inte så ny direkt, men den kallas gärna så.

Här kommer du att kunna se tvåvåningshus som kanske påminner mer om en rysk provinciell småstad från en klassisk roman. Varför inte njuta i solen och besöka en av de många uteserveringarna? Här serveras grillspätt och öl för en billig peng, eller vad sägs om en glass medan du skriver dina vykort?

Vinprovning hos Khovrenko

Wine Factory Khovrenko Samarkand Uzbekistan-0498

10 olika sorter på vinprovning hos Khovrenko

I den nya, ryska stadsdelen ligger vintillverkaren Khovrenko. En upplevelse som jag verkligen rekommenderar är vinprovning här. Under en dryg timme får du smaka på tio olika vin- och spritsorter som alla producerats på just denna fabriken i Samarkand. Här finns även ett litet museum där du kan lära dig mer om vinproduktionen. Fabrikens egen guide och sommelier pratar dock bara uzbekiska och ryska så här gäller det att med sin lokala reseexpert planera in ett besök så att man har guide eller tolk.

Vinerna är kanske inte världens bästa, och det finns säkert många anledningar till att Uzbekistan inte blivit ett lika stort vinland som till exempel Frankrike eller Australien. Däremot är det en unik upplevelse som jag inte skulle vara förutan när jag är i Uzbekistan!

 

Siyob-marknaden

Uzbekistan_Samarkand_13

Det är lätt att komma i kontakt med människor på Siyob-marknaden

Siyob är namnet på den största marknaden eller basaren i Samarkand. Marknaden är även en av de största i hela Uzbekistan. Här kan du handla allt från bröd till kött, grönsaker, godis, torkad frukt, och självklart souvenirer och kläder. Den oskrivna regeln är att man som kund förhandlar om priserna, förutom när det gäller mat. Ett köp ska alltid vara en win win-situation. Marknaden blir därför en utmärkt plats att komma i kontakt med lokalbefolkningen och gärna lar sig fotografera. Men fråga gärna först.

 

Gur Emir-mausoleet

Gur Emir Mausoleum Samarkand Uzbekistan-1012

Inhemska turister besöker Timur Lenks grav

I Gur Emir-mausoleet ligger den stora härskaren Timur Lenk begravd. Han gjorde på slutet av 1300-talet Samarkand till huvudstaden i sitt rike som var ett av de största riken som världen har skådat. Ett besök i Samarkand vore inte komplett utan ett besök vid graven. Byggnaden från 1400-talet är dekorerad i häftiga och färgglada mönster.

Har du tur kanske du möter lokala pilgrimer och får uppleva hur böner reciteras. En häftig upplevelse som binder samman staden nutida existens med sin uråldriga historia.

 

Marakanda/Afrosiab

Afrosiab Makaranda Samarkand Uzbekistan-1265

Idag är det inte mycket kvar av Marakanda/Afrosiab – det allra första Samarkand

Marakanda var huvudstad i det gamla sogdiska riket. Källor berättar att staden var en viktig länk för handeln mellan Persien och Centralasien. Problemet är bara att nu är vi så långt tillbaka i tid att ingen vet exakt vart staden låg. Man antar dock att den antika byn Afrosiab byggdes på resterna av Marakanda, och det lilla som är kvar av Afrosiab ligger i utkanten av Samarkand.

Här finns idag ett arkeologiskt museum där du kan lära dig mer om Centralasiens riktigt gamla historia. Delar av utställningen finns inomhus, och utomhus ligger de arkeologiska utgrävningarna. Är du historieintresserad skulle jag inte missa Afrosiab.

Slutligen…

En resa till Uzbekistan är något utöver det vanliga. Möjligheten att kombinera det tillsammans med Evaneos innebär att du får en möjlighet till att se staden bakom kulisserna. Välj ut vad du är intresserad av att se och göra. Få förslag från en reseexpert som också kan guida dig när du väl er på plats. Det kan behövas i Uzbekistan!

Kategorier:UzbekistanEtiketter:, , , ,

3 kommentarer

  1. Det kliar verkligen i fingrarna att boka en resa till Uzbekistan och Samarkand. Och nu blev det visumfritt också?

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d