Kazakstans huvudstad byter namn


Det händer saker i Kazakstan. Presidenten avgår. Kazakstans huvudstad Astana byter namn, och det nya namnet är Nursultan.

När president Nazarbajev i ett tal medgav att han skulle avgå om president, hade han suttit vid makten i nästan 30 år. Den sista styresman för kazakiska sovjetrepubliken när den fortfarande fanns. Sedan självständet 1991 president i landet Kazakstan. Det kanske är dags att gå åt sidan då.

Jag kan inte säga att jag är förvånad. Faktiskt inte över att han låter andra ta över. Eller ta över, vi får väl se vem som så smånigom blir president i landet. Men lite förvånad blir jag dock efter namnbytet. Att Astana, landets relativt nya huvudstad sedan 1998, byggd på beställning eftersom galma huvudstaden Almaty inte riktigt passade längre, att den efter 20 år som maktens centrum i det centralasiatiska landet plötsligt skulle byta namn. Bara sådär. Utan debatt eller meningsutbyte. Och dessutom ta förnamnet till en 78 år gammal man som fortfarande lever. Nursultan. Det förvånar mig lite.

Fast bara lite… Jag har varit ett antal gånger i Kazakstan. Två gånger i Astana, eller ja, förlåt, Nursultan. Som reseledare på Världens Resors tågresa genom landet. Till byggnadsprakt och tagetes. Gamla sovjetiska mosaiker i gamla stan, om nu sovjetstrukturer från 60-talet kan kallas för gamla. Där den nya huvdstaden byggdes lång nämligen redan en stad. Och det där med namnbyte var inget nytt.

Från 1800-talets Akmolinsk till Tselonograd 1961 och vidare till Aqmola vid självständigheten. Astana från 1998 och nu från 2019 Nursultan. Kärt barn har många namn sägs det. Här kommer lite bilder från stan…

Kategorier:KazakstanEtiketter:, , ,

10 kommentarer

  1. Dessa härskarnamn!
    Fina bilder som vanligt!

  2. Spännande! Och intressant. Och lite udda.

  3. Läste det. Mysko. Undra om deras Astana airlines också byter namn nu? ruggigt sugen på ett besök i landet för övrigt. Såg att de hade en mara där i april så extra lockande.

  4. Så märkligt med ett namnbyte! Jag tycker Astana låter bra mycket trevligare än Nursultan. Men antar att man inte väljer stadsnamn bara för att de låter vackra.
    Härliga bilder i alla fall! 🙂

  5. Men så fina bilder! Och en maffig Stalinskrapa även i Astana/Nursultan! Jag måste dit!

  6. What!? Är det sant! Försöker föreställa mig samma grej hända i Sverige … 😉

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d