Laos utan plan, eller snarare ändrade planer…


När jag för några dagar sedan ankom Laos hade jag egentligen ingen plan. Jag hade mina vänner i huvudstaden Vientiane, och jag hade en biljett hem till Sverige. Från Bangkok.

Mina vänner här pratar varmt om Luang Prabang. Så gör även mina vänner i sociala medier. Den gamla kungliga huvudstaden är liksom grejen. En vistelse till Laos är liksom inte komplett utan.

Å ena sidan blir jag då sugen på att göra tvärt emot alla andra. Visst kan man ha det roligt i Laos utan att besöka Luang Prabang?! Å andra sidan, så många personer som säger samma sak kan ju inte ha fel?

Med andra ord, istället för att stanna i huvudstaden Vientiane och göra eventuella dagsutflykter härifrån, sitter jag just nu vid en gate och väntar på nummer två av Lao Airlines tre dagliga flighter till Luang Prabang. Miljömedvetenhet i all ära men jag humpar och skumpar inte på någon 11 timmars nattbuss. Inte nu. Mer om Luang Prabang när jag väl kommit dit.

Så hur har livet lekt i Vientiane då? Den laotiska huvudstaden som så många dissar… Här kommer några bilder från mina tre dagar här. En riktig Vientiane-guide får bli en annan gång.

En kväll åkte vi moped ut för att köpa nygrillad kyckling och fläskkött som hackades i bitar innan det packades in i palmblad för transport.

Det blev även kvällen där jag öppnade den flaska vitt vin som jag fick i present av mina resenärer i Malaysia.

Nästa dag blev det promenad i Vientiane. Där finns ett svenskt bageri som serverade färska kanelbullar.

Sen svängde jag förbi en antikaffär med diverse silver och bland annat rubiner.

Jag kann även med ett besök på den statliga bokaffären. Laos har marknadsekonomi, men det är också ett kommunistiskt land där mycket styra av staten.

På marknaden Talat Sao finn tyger, örter, klockor och allt man kan behöva. Eller inte.

Under Vietnamkriget var också Laos involverad och klusterminer har gjort att många är i behov av proteser. Det finns en utställning om det på ett center som heter Cope.

Vientiane är en grön stad med mycket blommor, till exempel detta blommande trädet.

Och sen är det förstås alla tempel med Buddhastatyer och munkar i sin orangea klädsel.

På kvällen åt jag suffle på fransk restaurang. Den franska maten är mycket populär i Laos, och det har sina orsaker som hittas i historien.

Sen var den dagen slut. Nu har jag precis ankommit Luang Prabang.

Kategorier:Blogg/Dagbok, LaosEtiketter:,

4 kommentarer

  1. Dissa den stora turistmagneten bara för att göra tvärt om? Ja det är ju ett vågspel. Ibland är det helt rätt och ibland ett misstag. Fast jag hör till dem som ändå (oftast) vill se och avgöra själv. Och i så fall kunna säga att “Luang Prabang var ju inte alls det bästa i Laos”. 🙂

  2. Spännande läsning!

  3. Spennende å høre fra Vientiane. Kos deg masse i Luang Prabang nå! Pass på at du får smakt på de små kokospannekakene de selger på nattmarkedet. De er sykt gode. 😉

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d