Morgonrutiner

Torsdag morgon. En reseledares morgonrutiner. De ser självklart olika ut från person till person. Olika ut beroende på vilken sorts resa, på vilket land man befinner sig i. Just nu är jag i malaysiska höglandet. Vi ska till ön Penang.

Alarmet väcker mig klockan sju. En halvtimme innan registrerar jag dock mobilen till en granne. En av mina resenärer ska med andra ord upp innan jag.

Eftersom jag duschar på kvällen och inte på morgonen klär jag på mig och går till frukost. Färskt bröd idag. Stekt ägg. Lite ost. Kaffe och juice.

Jag kollar i repectionen. Alla har betalt sina räkningar kvällen innan. Mat och dryck kan nämligen skrivas upp på rummen. Jag vill inte ha strul med pengar på morgonen. Bättre av avklara det på kvällen.

Alla grejer packas. Tar en bild av min balkong. Vi får sen hjälp med bagaget och jag dricksar bagagebärarna med pengar jag samlat in från resenärerna. Senast en halvtimme innan avfärd ska alla resväskor stå utanför rummen.

Alla pekar ut sin väska innan den ställs i bussen. Inga väskor för mycket. Inga för lite. Sen bär det iväg. Jag pratar lite om politik i Malaysia. Inte i detalj utan generellt. Utan för många namn. Bara de stora linjerna.

Vi tittar på landskapet. Blomodlingar, småstäder, hotellbyggen. Stenbrott, gummiplatage, toalettpaus. Lunch. Köpa durian och dela med gruppen. De flesta vill smaka.

I Kuala Kangsar gör vi fotostopp. Hade själv gärna stannat längre. Kungliga palats, moske med kupoler i guld. Elefantgraffiti på väggarna i stan. Om ett par timmar är vi i Penang, men morgonen är över för länge sen…

Taggad med: