Morgonrutiner


Torsdag morgon. En reseledares morgonrutiner. De ser självklart olika ut från person till person. Olika ut beroende på vilken sorts resa, på vilket land man befinner sig i. Just nu är jag i malaysiska höglandet. Vi ska till ön Penang.

Alarmet väcker mig klockan sju. En halvtimme innan registrerar jag dock mobilen till en granne. En av mina resenärer ska med andra ord upp innan jag.

Eftersom jag duschar på kvällen och inte på morgonen klär jag på mig och går till frukost. Färskt bröd idag. Stekt ägg. Lite ost. Kaffe och juice.

Jag kollar i repectionen. Alla har betalt sina räkningar kvällen innan. Mat och dryck kan nämligen skrivas upp på rummen. Jag vill inte ha strul med pengar på morgonen. Bättre av avklara det på kvällen.

Alla grejer packas. Tar en bild av min balkong. Vi får sen hjälp med bagaget och jag dricksar bagagebärarna med pengar jag samlat in från resenärerna. Senast en halvtimme innan avfärd ska alla resväskor stå utanför rummen.

Alla pekar ut sin väska innan den ställs i bussen. Inga väskor för mycket. Inga för lite. Sen bär det iväg. Jag pratar lite om politik i Malaysia. Inte i detalj utan generellt. Utan för många namn. Bara de stora linjerna.

Vi tittar på landskapet. Blomodlingar, småstäder, hotellbyggen. Stenbrott, gummiplatage, toalettpaus. Lunch. Köpa durian och dela med gruppen. De flesta vill smaka.

I Kuala Kangsar gör vi fotostopp. Hade själv gärna stannat längre. Kungliga palats, moske med kupoler i guld. Elefantgraffiti på väggarna i stan. Om ett par timmar är vi i Penang, men morgonen är över för länge sen…

Kategorier:Blogg/Dagbok, MalaysiaEtiketter:, ,

9 kommentarer

  1. Jag kommer ihåg när jag var ung reseledare för tjugo år sedan som student i KIna.Ledde massor av grupper åt olika resebyråer.Knappast någon sömn ibland och läste intensivt på om det jag skulle berätta till ackompanjerat av åtta cigaretter (rökte på den tiden) och fem koppar kaffe från 0500 på morgonen.Gick till bussen i sista minuten så jag “slapp” prata med resenärerna innan (frukost på rummet) och med styrande vokabulär tog jag helt över i bussen så att inte resenärerna skulle kunna äta upp mig psykiskt och mentalt.Fattar inte idag hur jag klarade det och jag måste ha sett rätt sliten ut med röda ögon och stank säkert av en massa tobak. men med ett stort leende kom man undan med allt.Fick alltid högsta betyg och nästan alltid rejäl med dricks.Har stor empati med er reseledare när jag själv reser idag och försöker rädda er så mycket jag kan från jobbiga resenärer.Och samlar alltid in en slant för det är svenskar snåla med.

  2. Fick du i dem durian? Utan klagan om lukten…? Det var som attan! Durian är förbjudna på hotel (åtminstone de allra flesta hotel) och bryter man mot det väntar ganska bastanta böter. På flyg är de också förbjudna, fast det kanske du visste. Nu luktar ju durian mycket värre än de smakar, som tur är. Jag fick vid ett tillfälle provsmaka tre olika från träd som växer i gummans kusins trädgård – det var en väldig skillnad i smak mellan dem. En sort smakade nästan så lent som smör, men det var bara en av alla de jag kommit i närheten av…

    • Jo men absolut. Det var många som smakade durian. Vi stannade på ett rastställe med matförsäljning, toaletter, vatten osv, och där fanns även frukt och durian. Jag frågade om vi kunde äta den på plats, och visst kunde vi det. Sen var det ju bara en frukt (2 kilo) vi åt så det blev ju ingen direkt durianprovning med 7 olika. Kanske lika bra det. Och det smakade rätt okej!

  3. Tycker dina små uppdateringar från resan är spännande att läsa, men skulle också vilja se några fler bilder. Mobilbilder går ju också bra, men känns lite roligare att få se detaljer också och inte bara läsa om de.

    • Jo, jag får skärpa mig. Har en tendens att glömma ta bilder med mobilen. Och bilderna jag tar med kameran måste ju föras över och då blir spontanuppdateringarna plötsligt ler tidkrävande. Men visst, du har rätt. Ska försöka ta mer mobilbilder 🙂

  4. Men vart gömmer du alla bilder från fotostoppet? 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: