Plast, apor och frisk luft


Från Kuala Lumpurs hetta har vi tagit oss upp i bergen. På 1400 meters höjd ligger jag nu på min hotellsäng och väntar på afternoon tea med jordgubbsylt och färska scones. Inte särskild malaysiskt kanske, men så är heller inte Cameron Highlands typiskt malaysiskt. Så heter nämligen detta höglandsområde som först blev populärt på 1930-talet bland de brittiska kolonialherrarna som styrde och bestämde just då. Nog om det…

Igår lämnade vi alltså Kuala Lumpur bakom oss till fördel för bergen, men först ett besök i den hinduistiska helgedomen Batu Caves.

Apor lekar med tomma plastplaskor. Eller vad de nu gör. Kycklingar går runt och letar korn, fladdermöss hänger i taket och duvor skiter ner mina resenärer. En helt vanlig dag i jobbet som färdledare. Glömde jag att säga att denna hinduistiska helgedom inuti dessa grottor faktiskt också är ganska imponerande?

Vi svänger sen förbi tennfabriken och får en omvisning. Kuala Lumpur grundades på grund av tennförekomsterna.

Vidare längs motorvägen norrut. Lunchpaus. Sen småvägar in och upp i landet. Fotopaus vid vattenfall. En lagom bensträckare…

Checkar in på vår resort. Middag. Kväll. Sover skönt.

Sen blir det morgon. Dagens utflykt går till en teplantage. Ett misstag av mig att berätta kort om teproduktion i bussen. Guiden skulle nämligen också prata om det. Vi säger olika siffror, och rätt så mycket blir olika i våra förklaringar. Jag lar det passera… Vem har rätt? Jag tycker självklart att det har jag. Nåja, ingen resenär har väl dött av lite fela siffror gällande vattenhalten i tebland.

Från teplantage till markad. Potatisen är en dyr grej här. 10 ringit, eller drygt 20 kronor kilot! Billigare är det då med små kaktusar eller sukkulenter.

Jag köper jordgubbsr och delar med gruppen. 40kr för ett kilo, och de är rätt så goda. Inte jättesöta som de kan vara hemma ibland, men ändå. Nej, nu låter det som om jag vill hem. Det vill jag inte.

Snabb lunch. Vaktel med ris och två olika grönsaksrätter. 6 ringit, alltså 12 kronor. Helt okej. Att äta ute är verkligen billigt i Malaysia. Det vill säga, kan vara verkligen billigt.

Nu är jag tillbaka på hotellet. Vilar. Sen blir det pappersarbete. Men först: afternoon tea med scones!

Kategorier:Blogg/Dagbok, MalaysiaEtiketter:, ,

1 kommentar

  1. Batu Caves är en så häftig plats! Tråkigt dock att det slängs plast i naturen, som sedan hamnar i apornas händer (och kanske magar?). Jag var riktigt imponerad när jag var där, både av grottan, templet och av den stora guldstatyn utanför. Inte lika imponerad av fladdermus- och duvskiten.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: