Bästa på Instagram 2018


De nio bästa på Instagram… Så här mot slutet av året är vi många som tycker det är jul med en liten sammanfattning. Hur har året varit? Vilka bilder har vi tagit, och framför allt, vilka bilder är det vi väljer att visa upp, vilka bilder för mest respons.

Best nine är hemsidan som tar redo på just vilka bilder som mest respons. Det vill säga, mest likes. Det blir kanske lite omständigt att även räkna interaktioner som kommentarer, hur många gånger bilderna har sparats av andra osv. Hur ser det då ut hos mig?

Bilden som fått flest likes, i nuläget nästan 700, är en selfie tagen med min iPhone. Jag tog den i september, i Nordossetien, det vill säga en av dessa ryska republiker i Kaukasus där turismen nästan är icke-existerande, och där jag var färdledare för en liten internationell grupp som åkte från Nordossetien via Ingusjien och Tjetjenien till Dagestan.

Varför har just den bilden fått så många likes? Jo, den har nämligen varit en sponsrad post då jag ger 5% rabatt till de av mina läsare som vill följa med på nästa resa till ryska Kaukasus. Kontakta mig om du är intresserad!

johnnybajdzjan-instagram-best-nine-2018

Den bild som ligger på plats nummer två har fått 340 likes. Bilden är från Sri Lanka, från den tågresa jag gjorde som färdledare i november, mellan städerna Kandy och Nuwara Eliya. Det är en av världens klassiska tågresor men bilden, som jag tar när jag sträcker mig ut från den öppna dörren medan tåget är i rörelse, är absolut inte unik. Det är däremot tågresan.

Trainride-Sri-Lanka

Tågresan mellan Kandy och Nuwara Eliya på Sri Lanka

Av mina nio bästa bilder fanns där totalt tre bilder av mig. Av mina nio bästa bilder var fem tagna i Pakistan, två i Ryssland, och ett var i Malaysia och Sri Lanka.

Värt att märka sig är kanske att trots en hel månad i Brasilien, tre veckor i Georgien, två veckor i Montenegro och flera resor bland annat i Centralasien hamnade inga av dessa bilder på min topplista.

Bland motiven hos mina nio bästa är det två bilder som nog kan kategoriseras som matbilder. Fyra är naturbilder (även om naturen kan vara bakgrund för en selfie) och en bild är en porträttbild, och nog kanske den vackraste porträttbild jag tagit i år, nämligen av den transperson som kom bort till mig en kväll, längs en trafikerad gata i en förort till Lahore.

Transgender-Pakistan

Hon berättade om hur hon inte var det ena, inte det andra, inte på den ena sidan floden, men ej heller på den andra. En metafor, tolka den som du vill… Detta är min favoritbild från 2018.

Slutligen för 2018 kan jag konstatera att det blev 31622 likes på 209 bilder. Det motsvarar ett genomsnitt på 151 likes per bild, och visst, jag är ingen jätte direkt på Instagram.

Förra året gjorde jag en liten undersökning när jag skrev om mina nio bästa 2017. Det året hade jag ett genomsnitt på 148 likes per bild. 2016 var siffran 115 och 2015 var den 45.

Med andra ord, det går framåt, även på Instagram. Men om jag jämför utvecklingen på Instagram jämfört med utvecklingen på min blogg (som under 2018 växt med nästan 100% jämfört med förra året) och min Facebooksida, så innebär Instagram snarare en stagnation. Just ordet stagnation skrev jag även om förra året. Eller är det jag helt enkelt om inte riktigt fattat Instagram?

Hur tycker du Instagram har varit 2018? Vilken av mina bilder gillar du bäst? Vilka förhoppningar har du för Instagram 2019? Kommentera gärna. Eller så ses vi på Instagram!

 

Kategorier:KrönikorEtiketter:, , ,

3 kommentarer

  1. Ska också plocka fram mina 9. Gillar årssammanfattningar i olika former och i är när jag inte har någon resa att skriva om, känner jag på mig att det blir extra många sånna inlägg.
    Och jag har samma favorit som du.

  2. Fina foton, jag gillar de tre på överste raden bäst! Postar själva lite orgelbundet på Instagram, och började om med ett nytt konto kopplat till resebloggen för ett drygt år sen. Tycker det har gått förhållandevis bra med tanke på insatsen. Kommer ett blogginlägg om mina “best nine” inom kort också.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: