Mina bästa på Instagram – en analys


Mot slutet av året kan det vara kul med en liten sammanfattning. Hur har året varit. Vilka resor och upplevelser har man varit med om. Vad har funkat på bloggen, vilka texter har blivit populära och inte minst, vilka bilder är det som funkar i den virala världen?

Mina bästa bilder på Instagram. Best nine är en hemsida som tar redo på just det. Vilka är dina nio bästa bilder på Instagram. Med bästa bilder menas alltså vilka som fått mest likes.

Mina nio bästa. Ska jag bli förolämpat av det faktum att sex av dem har jag inte ens själv tagit? Eller ska jag känna mig hedrat över att alla dessa sex bilder faktiskt är på mig? Två selfies på det och en ökenbild från årets resa med Världens Resor till Iran. Sistnämnda har jag faktiskt tagit själv och jag inte är en del av motivet.

Med andra ord, för flest likes på Instagram gäller alltså bilder av kontoinnehavaren själv. Resenären, turisten, reseledaren, jaget. Tur i alla fall att jag har olika kläder på mig på de olika bilderna!

Bilden som fick flest likes är tagen i Pakistan. Jag på toppen av en minaret, och utsikt över gamla staden i Lahore i bakgrunden. Visst, jag gillar själv bilden. 268 likes på bilden som jag lade ut 3 februari i år. Jag borde kanske kolla mer på hur jag taggade just den bilden. Eller är det annat jag borde tänka på?

Totalt under året har jag fått 30.567 likes fördelat på 207 bilder. Det ger ett genomsnitt på 148 likes per bild, så visst. Jag är ingen gigant på Instagram, men man når ju ut ändå.Instagram Best of 2017

Det var alltså 2017. Men hur står sig 2017 jämfört med tidigare år. Jag kollade därför mina bästa nio från 2016, och då kommer något som är lite av en besvikelse:

Instagram Best of 2016

Året innan, alltså 2016, hade jag totalt 30.355 likes på totalt 264 bilder. Det vill säga bara 212 fler likes än förra året, även om den siffran självklart inte betyder någonting som helst om man inte även ser på det totala antal bilder. Siffran är 264. Genomsnittet likes per bild för 2016 var 115.

Om jag tittar på vilka bilder jag lagt ut 2017 jämfört med 2016 finns där en markant skillnad. Bland mina nio bästa 2017 fanns jag med på åtta av dem. Bland mina nio bästa för 2016 är jag med på en. En selfie från Teheran. Är det jaget som står för ökningen? Möjligt. För visst kan det vara trevligt att se lite av personen bakom ett instagramkonto eller en blogg. Så länge det inte blir bara selfies.

Oavsett, upp från ett genomsnitt på 115 till ett genomsnitt på 148 måste väl ändå vara okej? Eller? För att få svar på det kollar jag även på mina nio bästa bilder från 2015:

Instagram Best of 2015

År 2015 hade jag totalt 20.836 likes på 459 bilder. Jag är för övrigt med på bara en bild, en selfie från Georgien. Antalet ger ett genomsnitt på 45 likes per bild. Här kommer alltså den stora skillnaden.

Från 45 likes per bild år 2015 till 115 år 2016. Det är ett rätt stort kliv. Klivet sen från 115 till 148 är inte lika stort. Vad kan det bero på?

Min magkänsla är att Instagram har stagnerat något. Medan min blogg växer för varje månad och jag ser att mina strategier fungerar, så tycker jag att lite händer med Instagram. Jag försöker nya approach, nya sätt. Ett av dem som funkar är som vi sett självporträtten, men hur hade det sett ut om det inte vore för dem?

Beror det på algoritmerna? Algoritmer vågar jag inte ens prata om, fast det kan utgöra A och O för ett konto. Eller beror det på den tråkiga insikt att jag själv kanske inte utvecklats särskild mycket som fotograf och att mina bilder helt enkelt inte håller måttet? Visst, det finns saker jag kan önska mig i mitt fotograferande, fast jag köper inte den förklaringen heller. I alla fall inte till 100 procent.

Kan det vara så att Instagram faktiskt har stagnerat något? Eller är det bara jag? Vad tror ni?

 

Kategorier:UncategorizedEtiketter:, ,

7 kommentarer

  1. Den bilden som fått flest likes är riktigt cool! Vi har också fått flest likes på bilder där vi själva är med, samt på bilder med väldigt dramatisk natur (berg).

  2. Jag tror det är både och. Lite stagnerat och lite knasigt socialt medium samt att folk mer kollar stories nu.

  3. Vi får alltid minst likes när vi själva är med. Vad ska man tolka in i det? 🙂

  4. Jag drar slutsatsen om att folk vill helt enkelt se mer av dig 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: