Fyra små städer på en dag


Det låter kanske stressigt, men det är det inte. Inte om frukosten börjar vid sju, avresan halv nio, och vi har åtta timmar att spendera.

Efter färjan över Kotor-buktens lilla sund är Herceg Novi dagens första stopp. Staden är 700 år gammal, fast alla städer här är gamla. 700 år imponerar således inte. I Herceg Novi får alla i gänget göra som dem vill. Kaffepaus, strandpromenad, utsiktspunkt. Själv käkar jag tårta på ett klassiskt kafé med utsikt över havet.

När jag för tio dagar sedan gjorde samma rundresa i Montenegro som jag gör nu, fast då som studieresa, åkte vi bara igenom Risan. Nu har jag bestämt mig för att vi ska stanna. Risan är faktiskt den allra äldsta bosättningen vid Kotor-bukten. Nu snakkar vi inte om 700 år, utan nästan 7000! Eller nja, 5000 då.

Den illyriska staden Risan blev storstad under Romarriket. Därför har arkeologiska utgrävningar hittat vackra mosaiker. 3€ per person, eller 1,50€ per person om gruppen är större än 10. Vi är nästan 30! Mosaiken är unik. Det är tydligen den enda mosaik där den romerska sömnguden Hypnos är vaken. Det har jag läst. Om det stämmer är en annan sak.

Vi promenerar lite till i Risans små gator innen vår buss tar oss vidare till Perast. På två timmar ska vi hinna äta och kolla runt lite. Härifrån kan man ta båten ut till en liten ö med en kyrka, och i själva stan kan man även klättra upp i kyrktornet mot en liten peng, i alla fall i teorin, för när jag kommer och vill klättra är kyrktornet stängt. Kyrkans museum är dock öppet, men nej, jag har redan sett gamla krusifixer och broderier.

Jag nöjer mig därför med att äta musslor på en av ortens bättre restauranger. Precis som musslor ska vara! Jag får tillägga att man i Kotorbukten även odlar musslor.

Vi sparar det bästa till slut. Stadsvandring i Kotor. Eller bästa? Det beror väl på vad man tycker. Jag frågade mina resenärer. De flesta tyckte Perast med den vackra uteserveringen. Några tyckte Risan med de romerska mosaikerna och små gator utan kylskåpsmagneter runt varje hörn.

Själv är jag mest nöjd med att vädret klarnade upp precis lagom till lunchdags. Att alla i grupp så gott som alltid kommer i tid. Då gör det inte så mycket att jag alltid bär på paraply och att skorna blir lite blöta.

Kategorier:Blogg/Dagbok, MontenegroEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: