Anteckningar från Minsk och Batumi


Två städer, två dagar. Minsk och Batumi. En mellanlandning i den första. Men Batumi? Svaret på den frågan får snarare bli – varför inte? Särskild när målet är en av Europas utbrytarrepubliker. Mer om det kommer jag skriva sen…

Den 24 augusti landar Belavias flyg från Stockholm till Minsk enligt tidtabell klockan 13:00. 13:30 sitter jag i minibuss. Jag har hunnit ta ut 20 rubelsedlar i en flygplatsbankomat. En sådan sedel är värt ungefär 90 kronor. biljett betalas kontant i buss och inte innan. 4 rubel. 23 grader och sol. Avfärd 13:40.

Vi åker förbi björkar och gran. Abbas Voulez vouz medan bussen åker förbi en motorcykel med sidvagn. Chauffören har svart metallhjälm och ser ut som i en propagandaaffisch från kriget.

Klockan 14:05 vid metron. Jag går runt, letar sovjetiska mosaiker och modern grafittikonst. Timmarna går snabbt när man har kul. Går enligt några adressen jag lagt in i min favorit-app, maps.me. Det börjar bli sent. 7 rubel for bakad potatir med lax og gräddfil. 8 rubel om jeg även köpt en öl. Tillbaka till flygplatsen. Alla jag pratar med under dagen är trevliga och vänliga. Även tullen. Nu kan man stanna 30 dagar i Vitryssland/Belarus utan visum. Inte dåligt. Jag känner att jag vill tillbaka.

25 augusti. Jag landar 3 om natten. Jävla taxigubbar. Jag börjar gå. Hittar vid vägen en som tar mig till mitt hostel. Betalar honom 20 lari. Lari heter pengarna i Georgien. En 20-lapp motsvarar här 70 kronor. Fem minuter över 4 är jag i säng.

Det är varmt. Svettas. Öppnar fönstret. Luftfuktigheten är hög här i Batumi. En svensk bor på samma rum som jag. Vi bestämmer oss för att utforska staden tillsammans. Linbana. Modern arkitektur. Gammal också.

Batumi är strandparadiset. Åtminstonde för vitryssar/belaruser. Här är även många turkar, araber, en del israeler, ryssar och enstaka västerländska backpackers. Om Georgien börjar bli populärt bland oss skandinaver så är det bergen vi vill åt. Batumi har strand men för stränder åker vi åt annat håll.

På kvällen ser vi folkdansföreställning. Kanske den bästa dansföreställning jag någonsin sett. Mer om det sen. Vi dricker vin och äter grillspätt och khinkali som är georgiska dumplings. Två städer, två dagar. Imorgon bär det vidare…

Kategorier:Belarus / Vitryssland, Blogg/Dagbok, GeorgienEtiketter:,

2 kommentarer

  1. Ääälskar att läsa om städer jag aldrig hört talas om. Då blir jag sådär ressugen 😉 Vill dessutom gärna till Georgien!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: