Från björnbär i Malmö till bad i Svarta havet


Måndag 20 augusti: Malmö. Köper lime och avokado på Möllevångstorget. Äter iransk lunch i närheten. Promenerar. Går i affärer, bara för att titta. Det är oerhört trevligt att hälsa på mina vänner. På kvällen grillas hamburgare vid min kompis kolonistuga och jag plockar björnbär och äpplen som jag ska ta med hem.

Tisdag 21 augusti: Tåg till Stockholm. Eller det vill säga, jag går av på Södertälje Syd. Jag bor ju i Norsborg så kan lika gärna gå av här. Fast tidsmässigt spelar det nog egentligen mindre roll. Jag kommer hem på eftermiddagen. Städa, fixa, ordna, laga mat, och sen var den dagen slut.

Onsdag 22 augusti: Tvättstuga på förmiddagen. Har en del pappersarbete. På kvällen möter jag Henrik Töremark. Han är blivande reseledare och jag ger honom en del tips. Han tipsar även mig om Abkhazien där han varit vid flera tillfällen. Jag ska ju dit snart.

Torsdag 23 augusti: Maratondag. Inte för att jag ska springa men för att det finns att göra. Börjar dagen med körlektion. Letar galning efter mitt visakort. Åker in till stan, dricker kaffe på tre minuter hos en kompis som ska titta lite på en gammal dator jag har.

Har tid hos tandläkaren som limmar tillbaka den krona som jag tappade i Malmö några dagar tidigare. Tur att tanden var död och att det därför inte gjorde ont. Bjuder sedan min mamma på lunch. Hon är på genomresa och har några timmar i Stockholm.

Åker hem. Nu ska jag packa. Hittar till slut även visakortet, vertikal upp mot innerväggen i en skrivbordslåda! Klockan är nästan midnatt.

Fredag 24 augusti: Lämnar Stockholm tidigt på morgonen. Minsk nästa. Mellanlandning med sex timmar i stan. Jag utnyttjar dem till fullo.

Förut var det visum till Vitryssland eller Belarus som landet också kallas. Nu får man stanna 30 dagar om man ankommer och lämnar landet med flyg. 30 dagar är kanske väl mycket. Sex timmar är väl kort. Den vitryska huvudstaden är ren och ordnad. Idag badar den även i skolsken. Jag fotar Lenin och grafitti. Annars bara går och går och går…

På kvällen käkar jag bakad potatis med lax och gräddfil innan jag åker tillbaka till flygplatsen. Nattflyg till Batumi.

Lördag 25 augusti: Kommer i säng 04:05 och försöker sova några timmar innan det är dags att uppleva den georgiska kuststaden Batumi. Bor på hostel och möter den svenska killen Adam. Tillsammans käkar vi frukost, tar linbana, promenerar gata upp och gata ner. På kvällen följer en tysk tjej med. Vi går på dansföreställning och äter sen middag. Det blir en sen kväll.

Söndag 26 augusti: Från Batumi till Zugdidi. Vidare till det georgiska kontrollpunktet vid floden Inguri. Georgierna ser det inte som en gräns. Det gör däremot abkhzierna, de som är på andra sidan floden. Det är till dem jag är på väg.

Jag registrerar mig hos georgierna. Går över bron. Första abkhazizka kontrollpunkt, eller för deras del, gränskontroll. Går vidare. Nästa punkt. Genomgång av bagage. De tittar knappt på mina smutsiga strumpor och gympadojor. – Har jag droger eller vapen? – Nej. – Då så, välkommen!

Minibuss från gränsen till det lilla samhället Gal. Vänta i två timmar på nästa buss. Köpa Cola och lokalt simkort. Vidare till Sukhumi. Byte av minibuss. Gagra nästa. Mitt mål för dagen.

10 timmars effektivt resande. Sen är jag framme. Resans mest ansträngande dag är slut för den här gången. Jag doppar mig i Svarta havet. Äter grillspett och dricker hemmagjord vin på Slavas guesthouse. Klockan 10 går jag och lägger mig. Helt slut!

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d