Höjdpunkter juli


Från körlektioner i Stockholm till vandringar i kirgiziska dalgånger och hjortronplockning i norra Norge. Jag måste säga att juli månad har levererat. En blandning av det som jag gillar. Vad är så det?

För det första har juli varit en rätt så balanserad månad. Ungefär 10 dagar jobb, 10 dagar hemma och sen 10 dagar egen resa. Kalla det semester om du vill, men ja, i juli har jag haft lite ledigt. Det känns bra.

För det andra fortsätter jag med att lära något nytt. Månaden började nämligen med körlektioner. Jag kanske borde ha ett mål om att lära mig en ny sak för varje år? Vad tycker ni? För 2018 blir det i så fall körlektioner. Lektionerna varvades med besök på vänners kolonilott och dragshow. I och för sig, jag draggade inte, utan var fotograf för ett dragshow. Resultatet finns på Qx hemsida.

Wad-girls-15-år-qx-9368

Dragshowgruppen WAD girls avslutningsshow.

Sen gick resan till Kirgizistan. Som färdledare andra året i rad för Albatros norska sommarresa till detta centralasiatiska fjälland åkte jag iväg. Tillsammans med min grupp på 19 personer åkte vi iväg till upplevelser lite utom det vanliga. Halvdagsvandringar, bad i insjön Issyk Kul och övernattning i jurtor, de traditionella runda filttälten som regionens nomadbefolkning använt i hundratals, ja kanske tusentals år. Besök på olika marknader, textilverkstad, och för första gång agerade jag själv museumsguide i museet för den ryska upptäcktsresanden Przhevalskij, en man som var en av de första västerländska sedan Marco Polo att resa runt i dessa områden, och som dessutom var en stor förebild för svenska Sven Hedin.

Son-Kul-Lake-Kyrgyzstan-9966

Jurtorna om kvällen. Här, uppe på 3000 meters höjd vid Son Kul-sjön sov vi två nätter.

Väl tillbaka i Sverige hade jag lite tur. Jag kom till Sverige en fredag och trodde jag skulle till Norge på måndag. Lördag kollar jag min biljett som då säger att jag åker söndag morgon. Plötsligt blir det lite stressigt här hemma, och jag tvingas ta datorn med norrut eftersom jag måste hinna med lite översättningsarbete.

Jag flyger därför till Lakselv där min farmor bor, och spenderar åtta timmar i SAS lounge på flygplatsen i Oslo. Jättebra om man har så många timmar att vänta. Dessutom skönt att kunna betala med bonuspoäng.

I Lakselv hälsar jag på familj som jag inte sett på fyra år. Vi fiskar och plockar hjortron några dagar innan jag fortsätter till Narvik. Jag får betala övervikt på planet för mitt handbagage som till randen är full av hjortron (tänk att Widerøe faktiskt väger ens handbagage!).

I Narvik hälsar jag på mer familj och får min vistelse delvis sponsrat av Visit Narvik. Mer om det senare på bloggen.

img_6916

Narvik och Ankenes sett från Fjellheisen.

Tillsammans med min morbror kör vi från Narvik tillbaka till Sverige, och på eftermiddagen sista juli är jag tillbaka här hemma i Norsborg. Jag vattnar blommor på balkongen. En del växter har inte klarat av värmen så bra. Ja ja, det är sådant som händer.

Det var alltså juli månad. Har det hänt något mer? Jodå, jag har kommit överens med Albatros om att leda deras nya resa till Montenegro i oktober.

På bloggen i juli har jag publicerat 17 inlägg, något färre än månaden innan med 22 inlägg, men antal sidvisningar och besökare än ungefär samma på drygt 7500 och 3600. Det mest lästa inlägget för juli månad är ett äldre inlägg som handlar om visum till USA när man varit i Iran. Av nya inlägg som jag publicerat den här månaden är mitt mest populära det som handlar appar när man är ute på resa.

Det var allt för juli månad. Eller jo, jag glömde visst det tvåsidiga reportaget med mig i tidningen Metro! Det som är huvudbilden för det här inlägget och där jag pratar om några favoritresmål. Nu kvarstår det att se vilka ringverkningar ett sådant reportage ger…

Nu har även augusti börjat. Nya äventyr väntar! Hemma och utomlands. Det här kommer bli kul!

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:,

4 kommentarer

  1. Wow vilka resor. Övernattningen i dessa jurtor verkar väldigt speciellt.

  2. Vilken spännande och kontrastrik månad!
    Angående det där med visum till USA när man varit i Iran… Läste att man inte släpps in i Iran heller, om man varit i Israel. Och en bekants dotter fick inte komma in i USA när hon gjort ett examensarbete i Sudan (tror jag det var) för flera år sedan. Du som är berest på östfronten 🙂 : Hjälper det att skaffa nytt pass? Hur har de koll annars?

    • Jo, men så är det. Dock är nog det (som jag uppfattar det) mer formalia än att det faktiskt efterlevs. Se till att inte ha israeliskt stämpel i passet bara om du åker till Iran, så borde det problemet vara löst. När det gäller USA däremot måste man aktivt intyga att man inte varit i t ex Sudan och Iran. Och har man det, som jag t ex, då hjälper det inte med nytt pass, utan då är det visum som gäller. Jag har nu 10 årigt visum till USA t ex.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d