En vecka i norra Norge


Måndag 23 juli: Första dagen i Lakselv. Jag pratar med farmor. Sitter på balkongen med min far. Det är trevligt att vara här. Allt är så bekant, även om det var fyra år sedan förra gång jag besökte Lakselv.

En efter en tittar mina farbröder förbi. Farmor steker torsktungor. Nordnorsk delikatess.

Vi tittar på tv. Gör inte så mycket egentligen. Planerat inför de kommande dagarna.

Tisdag 24 juli: Upp tidigt. Inte får sova länge när man ska ut och plocka bär. Hjortron. Alla pratar om hjortron. När, hur och var.

Jag åker ut med min ena farbrors sambo. Vi hittar en del bär. Äter surdegsbröd med brunost. Det är trevligt att vara ute i naturen. Min farmors gamla hjortonställen. Vi hittar drygt 3 kilon tillsammans. Jag får behålla allt.

På kvällen kommer mer familj på besök. Kusiner jag inte sett på många år. Vi äter middag, dricker kaffe och äter kaka.

Onsdag 25 juli: Dags att fiska. Vi åker till ett vatten. Tre bilar. Grillar korv. Ungarna badar. Vi fiskar, men själv får jag inget. De andra får dock tre fiskar totalt. Röding. Fin storlek. Det är skönt att vara ute i naturen.

På kvällen börjar det åska. Elen försvinner ett par timmar. Det regnar. Vi hinner dock hem i tid.

Torsdag 26 juli: Dagen börjar 07:00. Två av mina farbröder och jag ska plocka hjorton. På myren möter vi en tredje farbrors sambo. Jag har många farbröder.

Det blir 3,5 kilo bär på mig. 20 kilo totalt.

På eftermiddagen äter vi farmors fiskgratäng. På kvällen äter vi stora fina färska räkor. Faktiskt de största jag någonsin sett i Norge.

Fredag 27 juli: Upp tidigt. Flyget från Lakselv till Tromsø går 06:30. På grund av för mycket hjortron får jag betala övervikt på mitt handbagage. Inte varje dag de väger handbagage men i Lakselv gör Wideröe, alltså flygbolaget, det. Jag blir smått sur. Utsikten är dock magnifik.

Sex timmars väntan i Tromsø. Vidare till Evenes. Jag blir hämtad på flygplatsen av min morbror.

Hos hans vänner äter vi middag. Sen hälsar vi på morfar. På kvällen scheckar jag in på Scandic i Narvik. Rum på 14 våningen.

Lördag 28 juli: Med morfar och morbror tar vi bilen till Håkvikdalen. Det är en dal söder om Narvik. Vi har en stuga där, utan el och vatten. Jag är dessutom utan nyckel så vi kommer inte in.

Tillbaka i stan går vi på Krigsmuseet. Narvik har en annorlunda historia, förknippad med andra världskriget. Museet är nytt, digitalt, interaktivit. Lokal krigshistoria, som på många sätt har definerat den stad som finns idag. Min morfar var 10 år när kriget började.

På kvällen äter jag middag på hotellet. Caesarsallad med kyckligt. Det blir lagom i värmen.

Söndag 29 juli: Dagens frukost börjar klockan 08:00 och när jag kommer ner är det rätt så fullt i restaurangen. Efter gårdagens middag är jag inte längre sugen på lax och lägg. Det blir äggröra med bacon och bönor i tomatsås. Samt rökt mackrill.

Jag och morfar tar bilen och kör till Skjomen. Skjomen är en fjord söder om Narvik. Varför den inte fått större uppmärksamhet vet jag inte. Det är nämligen mycket vackert i Skjomen.

Eftermiddagen spenderas på Museum Nord, eller Ofoten Museum om man så vill. Lokalhistoria, berättelser från stan.

Vidare lite vin hos en kompis, middag hos morfar och sen åker jag Fjellheisen, det vill säga linbanan. Den tar mig 656 meter över havet. Därifrån har jag utsikt över stan och helt ut till Lofoten. Det är kväll. Dessutom molnigt.

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d