Bahrain – 10 bilder och berättelser


Bahrain är ett litet land. På en vägg har någon målat. Graffiti. Jag vet inte vad som står. Men om det är en signatur av något slag, så är den lite mer innovativ, dekorativ och avancerad än det man ofta hittar i vår västliga värd. Fast vi ska kanske inte jämföra. Det är kanske mer än en signatur. En dikt? Är det någon som kan läsa?

Bahrain Old Man Portrait-3856

En äldre man i Muharraq. Kafé-ägare. Tog över efter sin far. De måste nog ha haft kaféet länge. Muharraq är annars tredje störste stad i lilla Bahrain. Tredje störste men på något sätt kanske den mest intressanta. Huvudstad fram till 1932. Det innebär att här finns små gator, trånga gränder, gamla hus. Kanske hade hans far kaféet redan då?

Bahrain Seyadi House Muharraq-3853

Det var de gamla husen i Muharraq. Det här huset och minareten i förgrunden har namn efter Siyadi-familjen. Siyadi House som det kallas var nämligen bostad till Abdullah bin Isa Siyadi, en rik man som tjänade sina pengar genom handel med pärlor. Pärlor från Persiska viken var och är eftertraktade. Den arkitektur vi ser idag härstammar från mellan 1865 och 1931.

Bahrain Old photography-2

Att komma till ett nytt resmål och se bilder från förr är alltid kul. Få möjligheten att föreställa sig livet då. Se hur en stad eller ett land har utvecklat sig. Den här gatubilden är från 1938. Då fanns inte Bahrain. Det vill säga, landet blev självständigt år 1971. Innan dess var det britterna som regerade, och innan dess omaner, perser och portugiser i lite olika konstellationer. Bahrain Minaret Shaikh Isa bin Ali Mosque Muharraq-2

Så har vi den gamla arkitekturen igen. Det som är svårt kan vara att få hela byggnader in i en och samma bild. Åtminstone som här, när moskén är stor, och gatorna omkring små och trånga. Då får man inte riktigt den avstånd som behövs för en bra bild. Men men. Även den här bilden är från Muharraq. Minareten tillhör moskén uppkallat efter Sheikh Isa bin Ali. Han regerade i Bahrain mellan 1869 och 1932. Jag hittar inte så mycket information om moskén men gissar att den byggdes ungefär då, någon gång på början av 1900-talet.

Bahrain Street Photography-2

 

Det var i maj 2009 att jag besökte Bahrain. Tre dagar och två nätter. Inte så mycket, men ändå tillräckligt för att få en inblick i landet. Det är trots allt inte särskild stort. 765.3 km². Till jämförelse är Stockholms län 6519 km². Toyota-märket så jag mycket av. Platt-tv var på väg in, och tjock-tv bokstavligen på väg ut.

Bahrain pearl monument-3725

Skriv en bildtext

Pärlmonumentet uppfördes år 1982. Sex traditionella segel som håller upp en pärla. Varje segel representerar ett av Gulfländerna. Förutom Bahrain är det Kuwait, Saudiarabien, Qatar, Förenade Arabemiraten och Oman. Pärlan symboliserar rikedom och tradition, på vilka Bahrain och kanske även större delar av regionen byggdes. Numera finns dock inte monumentet kvar. Regeringen tog bort det 2011 när rondellen där monumentet stod blev lägerplats för oppositionella demonstranter. Bahrain Bazaar Spices-3866

Basaren. Marknaden. Det är lika med kryddor, och visst är det vackert med dessa pyramider av olika kryddor som ligger där till salu. Inte för att man i Bahrain producerar så mycket kryddor, inte alls faktiskt, men Mellanösterns mat använder sig av kryddnejlika, kardemumma, kanel och många andra kryddor. Ibland blandas dem, som här, och ger härliga mönster. Själv köpte jag rätt så mycket hel kardemumma. Den var importerad, såg fin ut och kom dessutom till ett rimligt pris.

Bahrain Children-3876

Turister i Bahrain är det inte så jättemånga av, åtminstone inte om man bortser från saudier. Därför kan man få lite uppmärksamhet på gatan, som till exempel från dessa barn som upptäckte min kamera.

Bahrain Fashion Shop-3676

Bahraini fashion. Eller nja, fashion är väl det man i och för sig har under dessa svarta heltäckande abayor. Eller vänta, är det en abaya? Eller abaya med niqab? Heter det något annat kanske? Oavsett, för att inte ge en missvisande bild av landet, så är det definitivt inte alla kvinnor i Bahrain som går klädda såhär. Så långt ifrån faktiskt. Men marknaden finns där, och jag tyckte skylten var lite rolig.

Jag besökte Bahrain under tre dagar och två nätter i slutet på maj och början på juni. 2009. Det var en privat resa som jag gjorde tillsammans med en god vän. Förutom Bahrain besökte vi även Qatar, arabemiraten Dubai och Sharjah, samt Oman.

Kategorier:Bahrain, UncategorizedEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: