En dag i Makhachkala


Jag måste alltid kontrollera hur jag bokstaverar huvudstaden i Dagestan – Makhachkala. Konsonantkombinationer i all ära men nej, det är enklare med kyrilliska. Där har varje ljud sin bokstav, och färdigt med det…

Idag är det dags att säga hejdå. Resan i ryska Kaukasus är över för den här gången. Efter frukost tar vi en sista utflykt, en morgonpromenad längs stadsstranden där ungar lekar, kvinnor tittar ut över vattnet och männen har sin egen muscle beach. Lite som i LA men ändå inte. Det här är trots allt Makhachkala.

Gruppen åker till flygplatsen. Jag stannar kvar i centrum. Lämnar mitt bagage på tågstationen, hos säkerhetsvakterna som genomlyser allt bagage. De tycker de är lite onödvöndigt att jag lämnar mitt bagage i bagagerummet när jag kan lämna det hos dem för halva priset. Vi pratar ganska länge om allt och inget, en norrman i dessa trakter tillhör inte vardagen och för 100 rubel, ungefär 12 kronor tittar de efter mitt bagage medan jag gör stan.

Makhachkala är kanske den mest sovjetiska stad jag någonsin besökt. Den här Lenin står vid en park. En mycket större Lenin står vid en mycket större plats. Öppen, tom, slogans på hustaken, citat av Putin och säkerhetsvakter som hotar med att arrestera den som går runt här med en stor kamera och snokar. Det vill säga mig.

Jag försöker supa in atmosfären. Det nakna, det monumentala, den lilla människan, makten. Jag kollar upp ett hotell från gamla dagar. 120 kronor för ett dubbelrum. Här vill jag bo någon gång.

Jag går vidare. Besöker biblioteket, äter glass, sätter mig ner för en öl och en sallad på en uteservering. Tänk, det finns uteserveringar här!

Jag besöker lokalhistoriska museet som inte är så dumt som jag först trodde. Sen går jag tillbaka till tågstationen. Om inte så länge går mitt tåg. 120 kronor för 9 timmar. I natt ankommer jag Astrakhan och som sällskap längs vägen får jag en familj från Baku. Nargiz heter kvinnan på bilden. Hennes familj har mat så det räcker. Jag bjuds på kyckling, korv, världens sötaste tomater, kokt potatis, bröd, hemmagjord ost. Sen blir det kväll. Nästa stopp Astrakhan.

Kategorier:Blogg/Dagbok, RysslandEtiketter:, ,

1 kommentar

  1. Man blir ju helt klart sugen på den här delen av världen. Leninstatyer och allt. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: