Födelsedag i Derbent


12 maj. Jag vaknar och är ett år äldre. En dag äldre än igår i och för sig, men ja, nu är jag 39.

Mina resenärer grattar mig vid frukosten. Det är trevligt att fylla år, fast frukosten var den sämsta på hela resan. Möjligtvis den sämsta födelsedagsfrukost jag någonsin haft. Men där fanns åtminstone bröd, en brödrost och sylt.

Klockan 09:00 börjar vi dagens utflykt. Två och en halv timme senare ankommer vi målet. Derbent – Rysslands sydligaste stad. Hur länge det bott folk här är ovisst, men vi talar om 2000 år. Minst.

Här finns ett fort, en stadsmur. Vi promenerar runt. Det är lördag och många skolbarn är också på utflykt. Derbent är en turistort, även om antalet utländska turister är obefintligt.

Vi går genom en kyrkogård. Högt gräs, blommor, stenar med inskriptioner på arabiska. Åtminstone med arabiskt alfabet.

Vi lunchar. Jag beställer mousserande vin. Lokalproducerat. I Dagestan gör man både brandy och mousserande. Motsvarande 30 kronor för en flaska. På en av stadens bättre restauranger… Vi skålar, äter. Servitören kommer in med tårta. Jag blåser ut ljusen. 39 år. Vilken trevlig överraskning!

Sen fortsätter vi. Tills fots genom gamla stan. Besöker kyrkor och moskeer, en Lenin-staty och en affär. Jag köper med mig en flaska brandy.

Klockan 17 är det dags att lämna Derbent. Åka tillbaka till vårt hotell i Makhachkala. Drygt två timmar senare är vi framme. Vi äter middag på georgisk restaurang men ingen av oss behöver särskild mycket mat. Jag svänger förbi tågstationen. Köper en biljett till Astrakhan imorgon. Det är fortfarande rätt så billigt att åka tåg i Ryssland.

Tillbaka på hotellet. Ser Eurovision på Youtube. Dricker vatten och äter pistagenötter. Israel vinner. Sen var födelsedagen i Dagestan över. Om ett år blir jag 40.

Kategorier:Blogg/Dagbok, RysslandEtiketter:, ,

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d