Glad påsk!


Glad påsk, säger jag. Idag flaggas det nämligen på halv stång i Tbilisi. Det är sorgens dag. Någon har dött. Denna någon är Jesus…

Fast påsken var ju förra veckan, tänker vi kanske? Jo, hemma i Sverige var den det. Men inte här jag befinner mig. Det är nämligen så att påsken i Georgien är en vecka senare än påsken i Sverige. Idag säljs det små kycklingar, ägg och färg till ägg. Idag finns påskkakor i affärerna och kommersen pågår för fullt. Museerna och andra offentliga institutioner har dock stängt.

Den sista dagen i Tbilisi spenderade jag därför på marknaden med Mari, en tjej från Finland som jag mötte i operan i söndags. Mina resenärer hade ledig dag, och så hade även jag. Och hur ser då en långfredag på marknaden i Tbilisi ut? Jo, såhär..

Central Market Tbilisi-3

Påskkakor till salu. Jag köpte en. Nästan två kronor styck. Inte ruinerades jag den här gången heller…

Central Market Tbilisi-18

Behöver du lite pulver att färga påskäggen med? I så fall säljs det i lösvikt! Men nej jag köpte inte

Central Market Tbilisi-4

Så här ser påskkycklingarna ut på riktigt!

Central Market Tbilisi-19

Och så här ser påskkycklingarna ut på låtsas…

Central Market Tbilisi-14

Påsk innebär fasta. Men efter påsken, då kan man äta gris

Central Market Tbilisi-6

Något som man däremot kan äta under påsk är fisk

Central Market Tbilisi-5

Den här mannen hade egentligen inget att sälja, men han tyckte jag skulle fotografera honom. Så då gjorde jag det…

Central Market Tbilisi-16

Hos den här kvinnan köpte jag lite ost. Rökt sulguni-ost.

Central Market Tbilisi-17

Och slutligen blev det lite vin hos denna kvinnan som sålde vin från egen produktion. 17 kronor litern och dessutom mycket gott. Smakprov (ett helt dricksglas) är gratis och hon tyckte absolut jag borde svepa hela glaset. Så där lagom klockan 10 på förmiddagen.

Kvinnan på första illustrationsbilden stod i en källare och sålde inlagda grönsaker. Jag köpte grönsaker för 2 kronor och frågade om jag fick ta en bild. Det fick jag absolut. Hon frågade om mitt hemland. Jag svarade Norge. Det hade hon inte hört talas om.

 

Kategorier:Blogg/Dagbok, GeorgienEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d