Nekad boarding…


Plötsligt händer det. Jag står där med mitt boarding kort som ska kontrolleras innan jag får komma fram till själva gaten. Om en halvtimme ska planet avgå, det som under det närmsta halva dygnet ska bli mitt hem och som ska ta mig hela vägen till Hong Kong. Där ska jag byta för att sedan åka vidare till Malaysia.

Få se din biljett ut ur Malaysia, säger killen som kontrollerar boardingkorten. Min returbiljett är två veckor senare, ut från Thailand, svarar jag. Du ser det säkert i systemet, det är samma biljett.

Det går tyvärr inte, svarar mannen, som springer iväg för att dubbelkolla med en kollega. Jag ser hur han pratar med kvinna innan han kommer tillbaka och säger nej, jag måste se att du har en biljett ut från Malaysia. Annars kommer du inte in, det här är ett krav från malaysiska myndigheter.

Så om jag vill åka tåg från Malaysia till Thailand, så går det inte, frågar jag konfunderat. Du måste ha en biljett ut ur Malaysia, och jag måste se den, säger mannen så vänligt som han kan. Kön bakom mig växer.

Alltså, nu gäller det att svara snabb. Fram med datorn, hoppas det trådlösa nätet på Heathrow fungerar. Just det här hade jag verkligen inte planerat. Det var något jag inte hade läst någonstans eller hört talas om. Som tur är funkar nätet bra. Jag går till min favoritsida för billiga flygbiljetter. Ett alternativ var ju att ta tåget till Thailand, men inte vet jag hur jag köper tågbiljetter i Sydostasien så här på tre minuter, och dessutom måste mannen se ett biljettnummer, bookingnummer och kvitto på att det är betalt. Jag ska alltså inte bara kunna boka en biljett, ge honom ett referensnummer och sen inte betala.

Som tur är hade jag tidigare tänkt på Cambodja som ett alternativ. Där har jag aldrig varit förut och jag har varit lite sugen. Datum för en eventuell Cambodja-vistelse var inte riktigt klart ännu, men nu gäller det bara att bestämma sig. Där har jag kanske en fördel. Som reseledare måste man till exempel ha den egenskap att ta många beslut när saker händer och omständigheter snabbt ändras. Då får man göra en snabbanalys utifrån de uppgifter man har och ta ett beslut. Om det sen visade sig vara det bästa beslutet är en annan sak. Det viktiga är nu att ett beslut fattas, och det snabbt.

Därför köper jag en biljett från Kuala Lumpur till Phnom Penh för dryga femhundralappen. Då har jag inkluderad bagage samt några extrakronor för att kunna ändra bokningen. Det kanske jag behöver göra i det här fallet.

Jag klickar på min inkorg några gånger för att den ska uppdateras och där kommer biljetten, med referensnummer, bokningsnummer, whatever. Jag har betalat. Kön bakom mig är nu nästan borta och jag kan som en av de sista passagerare boarda Cathays flight till Hong Kong. Det är först nu jag känner att jag svettas lite. Jag sover skönt på planet till Hong Kong.

Kategorier:Blogg/Dagbok, UncategorizedEtiketter:,

21 kommentarer

 1. Puh, får lite ont i magen av att läsa. Detta hade jag blivit stressad av…!

 2. Nu spammar jag lite här ☺️ men de länder som SAS flyger till kan du köpa en biljett och få tillbaka alla pengarna så länge du avbokar inom 24 timmar. Kan vara bra att veta.

  • Jo men det är et bra tips. Jag tackar! Nu får vi se vad som händer. Troligtvis kommer jag nog använda den där biljetten till Cambodja. Men jag ska absolut kolla upp om det faktiskt stämmer det där med utresebiljett eftersom jag nu hör lite olika bud.

 3. Har man gott om pengar på kontot kan man köpa en dyr businessbiljett som är helt återbetalningsbar men då vill man ju gärna ha gott om tid på sig så man inte gör fel och står där med en dyr biljett.

 4. Vad konstigt! Malaysia är känt bland backpackers för att man inte behöver ha någon utresebiljett. Jag har rest in och ut massa gånger utan, senaste Februari förra året. Undrar om det här är något nytt påhitt.

 5. Hade du incheckat bagage?

  Det här brukade hända oftare förr men inte så ofta nuförtiden. Vet inte om CP är petigare än andra, för ett par år sedan nekade de oss nästan att boarda från Hong Kong till Manila eftersom vi inte hade visum för hela vistelsen. Poängen var dessutom att det hade varit omöjligt för oss att ha det eftersom vi varit borta längre än visumet hade gällt om vi skaffat det innan avresa.

  Sen kan man gardera sig mot returkravet genom lite händighet (Google is you friend here), det känns tryggt att ha gjort det i förväg även om det inte behöver användas, många länder har de reglerna även om de sällan genomdrivs men ibland råkar man ut för Bror Duktig så….

  • Jodå, jag hade incheckad bagage. Men kostigt att jag inte informerades när jag checkade in på Arlanda, det var ju samma biljett hela vägen, fast två olika bolag. Ja ja, det gick ju bra i alla fall 🙂

   • Ja, det var det jag tänkte på, att du kanske bara hade handbagage med men då var det ju inte det. Eventuella problem vi haft har alltid varit vid incheckningen, inte vid gaten.
    Arlanda har väl tänkt att ingen bryr sig längre, jag tror Thailand också har kvar samma regler men de har slutat genomdriva dem men förr kunde de vara jävligt nitiska med det på Kastrup medan Arlanda inte brydde sig!

 6. Vilken rysare!

 7. Men oj vilken stresspers! Tur att du hittade en kreativ lösning och ha en trevlig resa.

 8. Åh det där är jobbigt. Men att kunna boka snabbt med telefonen är ändå väldigt skönt. Jag gjorde samma miss en gång på Arlanda på väg till Thailand med en hemresa sex månader fram. Hade planerat att åka buss till Malaysia innan visumtiden gick ut. Det här var 2004 och telefonerna var inte så smarta. Jag löste det tillslut med tårar. Ingen väg att rekommendera dock. Rätt svettigt det också.

 9. Oj, vilken pärs! Smart av dig att lösa det så men jag kan tänka mig stresspåslaget. Hoppas flighten till Hongkong gick bra!

  • Stressen känner jag mer efteråt. När jag väl håller på är jag bara fokuserad på att lösa problemet. Och jodå, på flyget serverades en god Bloody Mary och jag sov faktiskt några timmar.

 10. Been there done that! Dock Tokyo – Vietnam plus San Juan till Dominikanska. Learning by mistakes…

  • Men du lyckades lösa problemen på plats hoppas jag? Tur med flygplatser som har trådlöst nätverk som funkar i alla fall.

   • Njae, från Tokyo till Vietnam bokade jag om rutten så stannade en natt extra i Tokyo och San Juan bokade vi om flyget till nästa flight för att hinna boka utbiljetter för det fanns ingen tid till vid inchecken.

 11. Vilken grej!
  Ja det enda man vet är att det kommer att hända något sånt här förr eller senare. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d