Nekad boarding…

Plötsligt händer det. Jag står där med mitt boarding kort som ska kontrolleras innan jag får komma fram till själva gaten. Om en halvtimme ska planet avgå, det som under det närmsta halva dygnet ska bli mitt hem och som ska ta mig hela vägen till Hong Kong. Där ska jag byta för att sedan åka vidare till Malaysia.

Få se din biljett ut ur Malaysia, säger killen som kontrollerar boardingkorten. Min returbiljett är två veckor senare, ut från Thailand, svarar jag. Du ser det säkert i systemet, det är samma biljett.

Det går tyvärr inte, svarar mannen, som springer iväg för att dubbelkolla med en kollega. Jag ser hur han pratar med kvinna innan han kommer tillbaka och säger nej, jag måste se att du har en biljett ut från Malaysia. Annars kommer du inte in, det här är ett krav från malaysiska myndigheter.

Så om jag vill åka tåg från Malaysia till Thailand, så går det inte, frågar jag konfunderat. Du måste ha en biljett ut ur Malaysia, och jag måste se den, säger mannen så vänligt som han kan. Kön bakom mig växer.

Alltså, nu gäller det att svara snabb. Fram med datorn, hoppas det trådlösa nätet på Heathrow fungerar. Just det här hade jag verkligen inte planerat. Det var något jag inte hade läst någonstans eller hört talas om. Som tur är funkar nätet bra. Jag går till min favoritsida för billiga flygbiljetter. Ett alternativ var ju att ta tåget till Thailand, men inte vet jag hur jag köper tågbiljetter i Sydostasien så här på tre minuter, och dessutom måste mannen se ett biljettnummer, bookingnummer och kvitto på att det är betalt. Jag ska alltså inte bara kunna boka en biljett, ge honom ett referensnummer och sen inte betala.

Som tur är hade jag tidigare tänkt på Cambodja som ett alternativ. Där har jag aldrig varit förut och jag har varit lite sugen. Datum för en eventuell Cambodja-vistelse var inte riktigt klart ännu, men nu gäller det bara att bestämma sig. Där har jag kanske en fördel. Som reseledare måste man till exempel ha den egenskap att ta många beslut när saker händer och omständigheter snabbt ändras. Då får man göra en snabbanalys utifrån de uppgifter man har och ta ett beslut. Om det sen visade sig vara det bästa beslutet är en annan sak. Det viktiga är nu att ett beslut fattas, och det snabbt.

Därför köper jag en biljett från Kuala Lumpur till Phnom Penh för dryga femhundralappen. Då har jag inkluderad bagage samt några extrakronor för att kunna ändra bokningen. Det kanske jag behöver göra i det här fallet.

Jag klickar på min inkorg några gånger för att den ska uppdateras och där kommer biljetten, med referensnummer, bokningsnummer, whatever. Jag har betalat. Kön bakom mig är nu nästan borta och jag kan som en av de sista passagerare boarda Cathays flight till Hong Kong. Det är först nu jag känner att jag svettas lite. Jag sover skönt på planet till Hong Kong.

Taggad med: