Första veckan i ett nytt år


Måndag: Det är 1 januari. Årets första dag. Solbrännan på mina ben gör att jag knappast kan gå. Jag har aldrig upplevt något liknande. Nästan så jag blir lite rädd. Smörjer på med krämer och allt som kan lindra.

Åker taxi till några utkikspunkter ovanför stan. Visst är Rio vacker men det känns ändå som om dagen är förstörd. Att bara resa på sig är ett helvete. Benen är som korvar i ett skinn som ligger i en stekpanna och kommer spricka när som helst. Försöker vara lite rolig framför kameran. Jag har dock allt annat än roligt just nu. Om kvällen kollar vi solnedgången vid Copacabana och äter revbensspjäll och dricker banan-öl.

Johnny Friskilä Rio Emperors table-1

Med Rio de Janeiro i bakgrunden

Tisdag: Dagen som vi har väntat på. Jag smörjer in mina ben med faktor 50 och även om det fortfarande gör rejält ont så kan jag i alla fall röra på mig. Gå några längre sträckor funkar dock inte. Men vem behöver gå när det finns helikopter?

I present av min pojkvän har jag fått en helikopterresa över Rio. Ingen anledning att klaga idag! Det är andra gången i mitt liv jag flyger helikopter. Jag hoppas det inte blir den sista.

Helicopter tour Rio de Janeiro-23

I helikopter över Rio. Foto: Adsson Magalhaes

Idag byter vi även hotell. Från fint hotell i fin del av denna Brasiliens gamla huvudstad till ett hostel i favelan Videgal. Och för den som har hört ordet favela men inte riktigt vet vad det är, så är det en fattigare stadsdel. Någon vill kanske kalla det ett slumområde, dock skulle inte jag använda ett sådant ord. Rios favelor, eller fattigare områden, sträcker sig uppöver bergssidorna. Husen är små och det är även vägarna. Vi dricker lite skumpa på hostellets balkong om kvällen.

Onsdag: Klockan ringer 06:12. Det är nu solen går upp över Rio och Vidigal. Jag kollar genom gardinerna i vårt rum. Soluppgången…

Sunrise Vidigal Rio-1

Soluppgången från vårt rum på hostellet i Vidigal, en av Rios favelor.

Jag lägger mig igen. Det är ändå för tidigt att gå upp.

Frukost. Efteråt kommer Russo. Han är lokalguiden som ska ta oss med på favelautflykt. Är man inte känt i området kan det vara bra att gå tillsammans med en guide. Därför hyr vi guide för dagen, en lokalbo som kommer från favelan, bor i favelan och nu lever på att visa oss turister hur livet i dessa delar av Rio kan vara. Idag klarar jag dessutom av att gå! Hurra!

Favela Vidigal Rio-1

Gatubild från favelan Vidigal i Rio

På eftermiddagen är det dags att ta planet till Sao Paulo. Vår vistelse i Rio är slut för den här gången. Det visar sig dock att vi har biljetter till två olika plan? De går visserligen bara en halvtimme efter varandra, men hur kunde det hända? Inte vet jag. På kvällen ankommer vi i alla fall Sao Paulo. Möter upp två vänner från Sverige och Holland som också är här just nu.

Torsdag: Sova, vila, ta det lugnt. En dag på MASP – Sao Paulos kända konstmuseum där det pågår två utställningar just nu. En med 18 års åldersgräns som handlar om människans sexualitet och en annan om aktivism och kvinnors representations i världens stora konstetablissemang.

Roberta Close MASP Sao Paulo-1

Tavla på museet MASP med motiv av Roberta Close, Brasiliens kanske mest kända transperson.

På kvällen möter vi våra vänner igen. Äter buffé på en bättre restaurang.

Fredag: Även idag en lugn dag. På något sätt vardagsliv, fast inte hemma. Går på spa och får 90 minuters massage för 200 kronor. Dessutom kanske den bästa massage jag någonsin fått.

Bioplaner på kvällen men filmen är slutsålt. Vi går till en bar, fast baren har stängt. Fredagen slutar med mikropopcorn och Netflix, vilket heller inte är helt fel. Så var den veckan slut.

 

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, ,

3 kommentarer

  1. Her er det jammen store kontraster. Spennende å lese.

  2. Har du prövat aloe vera gel mot – allt! kyler gott vid solbränna, snabbläker småsår (svider som attan innan!) o lugnar insektsbett…..Är inte någon/ra av favelorna relativt uppsnyggade och har mera säkerhet gm polisiär närvaro?

  3. Har inte tidigare vetat helikoptertur över Rio “är en grej” – men sen jag såg din tur på nånstans online är jag obsessed. Hoppas en dag få uppleva det med! Och Brasilien är ju ett härligt land.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: