Söndagskrönikan – reseplaner och resetrender 2018


Gott nytt år! Eller ska jag säga Gott nytt reseår? Just här på bloggen är det i alla fall resor det handlar om. Det att upptäcka världen, som turist, resenär, färdledare, ja oavsett, det gör en rikare. Det gör åtminstone mig rikare. Dt är kanske därför jag reser så mycket som jag gör. Att resa, det som en gång var en hobby har nu också blivit jobb. Jag tjänar faktiskt pengar på att resa. Inte fel, eller hur?

Hur ser det då ut med resor för 2018? Vad är planerna och vilka alternativ finns? Hur ser trenderna ut, vad bör vi tänka på 2018?

Många företag inom resebranschen tycker till. Charterbolagen, till exempel Ving, kommer med sin rapport. Andra reseåterförsäljare har sina rapporter, som till exempel Resia som nämner både Maldiverna och roadtrip i USA som något av det hetaste att göra 2018.

För mig har det aldrig varit särskild viktigt att följa trender. Dels för att jag inte har tid och pengar, och dels för att jag har så många interessen ändå, resor jag vill göra. Det är inte inspiration direkt som saknas.

Som resenär, turist och bloggare – vi är alla med och skapar trenderna. Fyra år i rad har jag lett resor till Georgien. Resetidningen Vagabond omtalar Georgien som ett trendigt matland för 2018. Reportage visas i tv och visst, nu säljs resor Georgien som aldrig förr. Det ger mig jobb även i 2018 och jag ser fram emot det!

Hur ser då 2018 ut för mig när det kommer till resor?

Januari – när jag skriver det här befinner jag mig på en busstation i Petropolis, en stad nära Rio de Janeiro där jag snart ska fira in det nya året. Och vad är väl bättre än att spendera början på januari just i den stad vars namn betyder januarifloden? Hela januari ska jag spendera i Brasilien och det blir 12 timmar i New York City på väg hem. Om Brasilien är trendigt vet jag dock inte.

Februari – kanske hemma hela månaden? Eller händer det något som jag ännu inte vet om?

Mars – då börjar mina Georgienresor. Tre veckor i detta underbart trendiga land.

Kazbegi i Georgien, hösten 2017


April – jag avslutar mina Georgienresor och återvänder till Centralasien som färdledare för fjärde året i rad. En centralasienresa är aldrig fel!

Maj – början på maj spenderas i Kirgizistan och därifrån går färden till Ryssland. Jag ska leda en ny resa för ett företag jag inte jobbat med förut, en resa till ryska Kaukasus. I Dagestan kommer jag spendera min nästa födelsedag.

Efter det, om jag ska vara ärlig, och det ska jag ju, har jag inte så mycket planerat. Det borde bli ryska Kaukasus igen i september och möjligtvis Iran i oktober.

Lotfallahmosken i Esfahan, hösten 2017


Och när det gäller privata resor så är faktiskt inget planerat. Visst har jag några tankar och då handlar det om en långweekend i Beirut, kanske något land i sydostasien som jag inte besökt ännu… Jag har faktiskt inte haft så mycket tid att tänka på det, fast jag får helt enkelt sätta ner och börja fundera. Fast nu är det snart dags att lämna busstationen i Petropolis. Nyår ska jag faktiskt fira i Rio!

Kategorier:KrönikorEtiketter:, ,

2 kommentarer

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: