10 små berättelser från Georgien


  1. Jag bor på rum nummer 13. Jag har stor terrass och utsikten är kanske en av de bästa man kan ha i Tbilisi. Vilken tur! På balkongen fumlar jag med kameran, fast då, 2014, hade jag inte lika bra kamera som jag har nu. Bilden “Tbilisi i den blå timmen” blir kanske inte riktigt som jag tänkt. Men vackert är det ändå, med utsikt mot borgen Narikala, och nedanför den gamla stan med sina badhus.

Georgien Gori Uplistsikhe Kakheti-18

2) I östra Georgien odlas det vindruvor. Kakheti-regionen är känd för sina många olika sorter, och här är jag och min grupp från Världens Resor med på vinskörden. Just hur många hinkar av den kända georgiska rkatseteli-druvan vi plockar vet jag inte. Jag räknade aldrig. Men många hinkar blev det och efteråt väntade en stor måltid med både mat och vin hemma hos en lokal familj. Belöningen för 30 minuters kanske inte jättehårt arbete.

Bästa foton Georgien-16

3) Kazbegi. Två gånger har jag sett bergstoppen. Två av de fem gånger jag besökt Kazbegi, eller Stepantsminda som den lilla orten i Kaukasus-bergen heter. Oftast är det molningt. Berget, över 5000 meter högt har dock fortfarande sitt gamla namn, Kazbegi. Turismen ökar. Både den inhemska och den utländska. Bra för ekonomin, men kanske inte alltid lika bra för bergens sårbara natur. Denna bild tog jag i år. En annan rutt än tidigare, tillsammans med några av mina resenärer. Bort från den stora vägen upp till kyrka och utsiktspunkt. Vi hittade vår egen utsikt.

Bästa foton Georgien-21

4) Den tyska krigskyrkogården. Andra världskriget och Stalins tyska krigsfångar fick i uppgift att bygga väg här. Vägen fanns i och för sig redan, men förbättringar kan alltid göras. Förbättringar som kostar liv här i fjällen.

Tbilisi Brutalist Communist Architecture-2

5) Saburtalo. Ett bostadsområde i utkanten av Tbilisi. En del av stan man i vanliga fall inte visar upp för utlänningar. Vad har turister här att göra? Varför se denna relik av ett elände? Svaret är enkelt. Även sovjettiden är en del av den georgiska historien. Antigen man vill eller inte. 1970-talets arkitekter fick jobba i fyrkanter och grå betong. Men visst, på 14 våningen fanns plötsligt en sky-bridge mellan husen. Det kanske inte var så dumt här ändå?

Tbilisi Nabadi folk dance show-2

6) Folkdans. Georgierna är kända för sin folkdans, och här är en bild från en av föreställningarna. Vackra människor, vackra dräkter och ett imponerande fotarbete. Bilder illustrerar Georgiens historia och legender. Musik och sång, fast det viktigaste är ändå dansen.

prayer-church-tbilisi

7) Ett kristet land. Faktiskt, land nummer två i hela världen som tog kristendomen som sin statsreligion. Det var på 300-talet, och idag känns det ibland som religionen är starkare än någonsin. Åtminstone starkare än under Sovjettiden, för som vi vet, Georgien fick sin självständighet först år 1991 när Sovjetunionen föll. Då hade huvudstaden Tbilisi enligt en av mina guider ungefär 30 kyrkor. Idag finns här över 100.

hotel-london-tbilisi-hamsun

8) Gamla Hotell London. Det var här Knut Hamsun bodde ett par månader år 1900 när han skrev på sin roman I Äventyrland. En av hans sämre sägs det, och inte vet jag. Läst den, det har jag. Det är väl hans andra böcker jag inte har läst. Då blir det ändå svårt att jämföra. Nu är Hotell London ett vanligt bostadshus. Eller vanligt och vanligt. Väggmålningar från gamla dagar. En trappa som någon försökt laga med ståltråd. Undrar hur här kommer se ut när folket får pengar till renovering?

Bästa foton Georgien-5

9 )Souvenirer. Det är inte alltid så lätt med jobb i Georgien. Souvenirer kan man däremot alltid sälja. Smycken, keramik, och kylskåpsmagneter gjorda i Kina. Turister gillar dessutom färskpressat juice. För bara några år sedan fanns inga kylskåpsmagneter. Inte fanns det juice heller. Då satt några gummor här med sina strumpor som de själva stickat. Visst gummorna finns fortfarande på vissa ställen. Nu säljer de även magneter.

Stalin museum, Gori, Georgia 8

10) Stalin. Han föddes i Gori, växte upp där och efter något bankrån och ett par ronder i fängelse och mycket om och men blev han till slut Sovjetunionens ledare. Stalin tog Sovjetunionen segrande genom andra världskriget. Priset var dock högt. Gori är numera industristad och enda turistattraktion är museet till stadens stora son. Stålmannen från Gori. Visst kan det vara skönt för museumstanterna att få använda iPad på jobbet!

Kategorier:GeorgienEtiketter:,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: