Kransekake / Tårnkake (recept)


Kransekake eller tårnkake (tornkaka) är en dansk-norsk efterrätt gjord på mandel, florsocker och äggvita. Den är enkel att göra och imponerande att skåda! Den passar till jul, och alla små och stora högtider. Perfekt att bjuda på när du har utländska gäster på besök. Eller varför inte när du själv är på resa, och vill bjuda dina lokala vänner på något exotiskt skandinaviskt?

Har du gott om tid gör du din egen mandelmassa. Många recept krånglar till det, tycker jag. Varför göra det svårare än det är?

Här är två alternativ:

1) Har du ont om tid köper du ett kilo färdig mandelmassa eller bakmassa. Själv tycker jag om bakmassan från Odense eftersom den innehåller aningen mjöl som gör degen segare.

2) Om du har gott om tid gör du följande. Du behöver då:

  • 500 gram mandlar
  • 500 gram florsocker
  • 3 äggvitar

Lägg 1/2 kilo mandlar i kokande vatten. När skalen börja lossna, skala dem, låt dem torka ett dygn på en ren kökshandduk och mal dem i en mandelkvarn. Tillsätt 1/2 kilo florsocker (alltså 50/50 mandel och florsocker), och 3 äggvitor (ev. 4 beroende på äggens storlek, men börja med 3). Knåda ihop till en deg. Blir den för hård, tillsätt en liten sked vatten, citronsaft eller några droppar cognac eller cointreau. Blir den för mjuk, tillsätt lite mjöl.

Sen gör du ringarna:

tårnkake kransekake tornkaka-2

Rulla ut en bit av degen till fingertjocklek. Skär av åtta cm och gör en ring. Nästa gång skär du av tio cm och gör en ring, sen 12 och sen fortsätter du tills degen tar slut och du har 16-18 ringar. Stek ringarna på 200 grader i 8-10 minuter eller tills de börjar få färg.

tårnkake kransekake tornkaka-4När ringarna är kalla, lägg de ovanpå varandra med glasyr mellan varje ring. Glasyren är dekorativ och funkar som ett lim. Börja med den största ringen och arbeta dig uppåt. Dekorera med flaggor, godis, smällkarameller eller det du vill! Monteringen och dekoreringen kanske tar en halvtimme. Men den är nästan det roligaste..

 

Kategorier:Mat/Recept

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d