Vägen österut – till Azerbajdzjan


Vi börjar dagen med en stadspromenad i Telavi. En hund skäller, solen skiner, klockan är bara halv nio på morgonen. Frukostbrödet var torrt.

Klockan 10 ska vi bege oss i väg. Gränspasseringen gör det svårt att beräkna när vi kan äta lunch. Därför svänger vi förbi marknaden i denna Kakhetis huvudstad, Telavi, största staden i östra Georgien.


Någong gång vid halv ett ankommer vi gränsen. Då har vi gjort kyrkostopp och även växlat pengar. Vi lämnar Georgien och har inte längre behov av georgiska lari. Azerbajdzjanska manat är det nu som gäller.


Gränspasseringen går alltid smidigt hos georgierna. Trögt i Azerbajdzjan. Jag får frågor om Armenien. Jag har ju varit där förut. Azerbajdzjan och Armenien är fiender sedan länge. Även jag slipper igenom gränsen till slut.

Azerbajdzjanska 30 minuter är svenska 70. Åtminstone när det gäller hur lång tid det tar att åka till lunchställe med toalett. Toaletterna sådär, men maten är bra. Köttet mört och brödet färskt. Omkring oss odlas hasselnötter.


Vi åker lada-taxi till kyrkan i Kish. Ankommer Sheki och checkar in på gammal karavansaray. Ett hotell från handelsvägarnas tid och renoverad någon gång under Brezhnev.

Nästa dag. Vi ska åka till Baku. 30 mil och mer än det. I Sheki finns ett gammalt khan-palats från 1700-talet. Vi besöker det. Fotoförbud. Sedan åker vi till marknaden. Vi planerar pikniklunch. Det är roligare på en marknad om man faktiskt ska ha något.


Sen går färden österut. Mot Baku. Vi stannar undervägs. Äter vår mat, tittar på moskeer och mausoleer. Solen skiner, himlen är blå och det är varmt. Det har inte regnat på fyra månader säger guiden. I Azerbajdzjan har vi ny guide, ny chaufför och nytt allt jämfört med Georgien. Bra med lite variation.På kvällen ankommer vi Baku. Det är redan mörkt ute. Rummen på hotellet är stora. Restaurangen ligger på taket. Den kan inte få många kunder. Jag fick en varmt öl. De kalla var ju slut förklarade servitören. Jag beställer en pizza. Den smakar inte så mycket. Finns det någon chili i köket? Nej. Men vi har ketchup och peppar.

Jag sover skönt den natten.

Kategorier:Azerbajdzjan, Blogg/DagbokEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: