God morgon Moskva!


Solen skiner nu på morgonen. Jag har sovit 10 timmar, fast efter två nätter nästan helt utan sömn kändes det lagom.

Resan började i måndags. Den stora tågresan som ska ta mig och 13 resenärer från Stockholm till Tallinn med båt, och sen tåg till Moskva, Astana, Almaty och Kina. Helt till Kina åker dock inte jag. Till och med Kazakstan räcker.

Oavsett, det blev smått kaos vid båtincheckningen. Inga par hade fått gemensamma hytter och hur Tallink planerat rumsfördelningen vet jag inte. Så det blev interna byten av nyckelkort så det löste sig till slut.

Vi lämnade Stockholm i solsken bakom oss, och även tisdag morgon strålade solen när vi vaknade nära estniska kusten. Tallinn vaknar i horisonten.


Taxi till tågstationen. Lämna bagage. Stadspromenad i gamla stan. Jag berättar om Tallinns historia. De stora linjerna.

Vi går gemensamt i en timme. Sen en timme ledigt där alla går själva. Sen fortsätter vi gemensamt. Jag försöker lägga upp så om jag kan. I en grupp finns alltid olika önskemål. Några vill ta en öl medan andra till se en utställning och tredje vill handla något. 


Sen fortsätter vi promenaden uppe på Domberget. Får den obligatoriska utsiktsbilden mot St Olavskyrkan som en gång i tiden var Europas högsta byggnad.

Gemensam lunch. Estnisk husmanskost i modern utgåva. Salt fläsk, torsklever, sill, potatis. Det blir en liten buffe där vi smakar på det meste.

Till slut går vi tillbaka till tågstationen och med lite extra tid innan tåget går hinner vi med Balti Jaam-marknaden. Nyöppnad och renoverad sen jag varit där tidigare. Hippt och modernt ska de gamla tanterna sitta där de säljer lingon och kantereller.

När klockan blir 17:03 börjar tåget gå. Sakta men säker mot ryska gränsen. Ryska järnvägens mest moderna tåg? Kanske. Jag har i alla fall inget att klaga på. Även gränspasseringen på kvällen går utan svårigheter.


Onsdag morgon i Moskva. Jag har sovit dåligt. Havregrynsgröt till frukost. En macka med ost. En kopp te. Hon som serverar känner igen mig sedan förra året. Inte dåligt! Jag gjorde samma resa då.


Vår Moskvaguide Irina möter oss på stationen. Vi ställer bagaget på hotellet. Stadspromenad. Jag gillar Moskva. Känns lite som hemma. Men större. Irina berättar. Har mycket kunskap. Bra engelska. Vi lunchar och går till Kreml. Omvisning där tillsammans med 100 grupper från Kina. Kineserna är överallt. Lite välkommen till framtiden kanske?På kvällen gör jag kontorsarbete. Det hör med i färdledaruppgifterna. En flodkryssning till om två dagar måste beställas och planeras. Sen går jag ut själv och äter pizza. Tar en öl. Tillbaka på hotellet somnar jag direkt.

Kategorier:Blogg/Dagbok, Estland, RysslandEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: