Moskva – svettig bara av tanken


Jag ska checka ut. Två nätter i riktig säng gör gott. Nu är det första september och redan ikväll går resan vidare. 56 timmar på tåg så om jag blir tyst här ett tag vet ni varför.

Jag svettas. Solen skiner in genom takfönsten i mitt rum. Inga gardiner så det blir varmt. Resväskan har organiserats. Omorganiserats. Ännu en gång. Spara alla kvitton. Från museer, bagageförvar, måltider, taxi, tunnelbana. Ordning muss sein. Särskild för en reseledare. Det finns mycket papper bakom kulisserna.


Igår gick vi stadspromenad. Fyra timmar med Irina, en mycket duktig lokalguide. Erfaren med över 30 år i branschen. Hög röst och korrekt engelska. Hon visade oss det litterära Moskva. Eller åtminstone en del utav det. Bulgakov, Gogol, Blok, Majakovskij. Det vita huset på bilden har dock inget med böcker att göra. Det är ett av mycket få bojarhus, eller rikmanshus som kvarstår från 1700-talets Moskva. Nästan unikt.

Efter promenaden och en omvisning i tunnelbanan hade vi 90 minuter lunch på egen hand. Jag gillar inte att stressa. Långa lunchpauser är skönt för alla. 

Tretjakov-gallerian är världsberömd. Den största samling rysk konst som finns, delat in i två museer. Ett av dem var på programmet. Gruppen fick välja och vi valde det nyare. 1900-talskonst. Naivism, kubism, socialistisk realism.


Malevich, Goncharova, Pirosmani, fast han egentligen var georgier. 

Ledig tid på kvällen. Ett gäng från gruppen åker monorail själva. Ett utmärkt sätt att se Moskvas förorter. Själv träffar jag min kompis Andrej som jag inte sett på sju år. Vi äter middag, tar en öl och sen äter jag lite chips själv på hotellrummet. Jag var bara så sugen. Och jag somnar och nu är det utcheck. Nya Moskvaäventyr väntar innan tåget till Astana. Jag svettas. Hörs i Kazakstan!

Kategorier:Blogg/Dagbok, RysslandEtiketter:, ,

1 kommentar

  1. Fina dagar låter det som!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: