Hemma – i nästan en vecka


När jag landade på Arlanda i söndags blev frågan: Jag ska köpa en sjudagarsbiljett med SL eller räcker det med att fylla på reskassan. Jag har ju trots allt bara fyra heldagar hemma. Det blev reskassa.

Det är en lyx att vara hemma just nu, även om det att vara hemma även betyder jobb. När man reser, både som reseledare och att det blir en och annan utflykt till fjärran länder privat, så blir hemmet plötsligt lite sekundärt. Fast att jag inte vill det. Den där fönsterbrädan som borde målas. Garderoben som borde städas. Hyllan som borde torkas av och kläderna som ska till Myrorna. Allt måste liksom bli sen… Jag ska ju även hinna äta och duscha!

img_4988Jag har ännu inte gått igenom mina bilder från Italien där jag spenderade hela förra veckan. Nu är det tisdag och fredag morgon åker jag igen. Då är det Svalbard som gäller. Perfekt i augusti, och perfekt när jag måste använda mina eurobonuspoäng. Nu, medan min andra hälft sover på soffan efter frukost, sitter jag och kontaktar utflykts- och turarrangörer. Jag åker ju trots allt inte till Svalbard varje dag. Nio år har det gått sedan senast. Jag vill ju få så mycket som möjligt för pengarna. Även om Svalbard har låga skatter är de inte kända för att vara billiga direkt. En heldagsutflykt kan kosta flera tusen kronor. Då får det vara värt det!

Efter fyra nätter på Svalbard har jag bara sex nätter hemma. Sen börjar jobbresorna. Färdledare på Den stora tågresan med besök på Expo 2017 i Astana, Kazakstan. Jag får själv vara lokalguide både i Tallinn och Moskva, så det gäller att förbereda sig. Fast det ska nog gå bra. Vi är ett litet gäng, och jag gjorde samma resa förra året.

astana-tower-bayterek

Astana under förra årets Stora tågresa. Foto: Johnny Friskilä

Direkt efteråt blir det Kaukasus. Jag börjar nästan tappa räkningen. Blir det fjärde eller femte gång jag leder resan? Fjärde tror jag. Jag känner också några av de som följer med. Kommer bli jättekul. Några förändringar sen de förra åren kommer det också bli. Som färdledare påverkar man ju också. Och med förändringar blir det också skoj och ha samma resa igen.

Baku Ateshgah 8

Ateshgah, Baku, Azerbajdzjan. Foto: Johnny Friskilä

Jag får ta en sak i taget helt enkelt. Nu har jag lagt ett par timmar på Svalbard-research. Sen har jag några översättningar att göra. Jag jobbar ju även lite som översättare inom engelska och skandinaviska språk. Fast snart är det lunchdags. Och jag borde ta mig en dusch!

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:,

3 kommentarer

 1. Kollade på programmet för Kaukasusresan. Gissar ni kommer att flyga Baku-Tbilisi. Varför flyger ni inte till Jerevan och hem från Baku (eller reverserat), så att ni inte behöver flyga extra mitt i? Borde bli både kortare transportsträcka och billigare.

  Hälsningar nyfiken och frågvis

  • Bra fråga! Förut flög vi till Baku och hem från Jerevan. Det funkade utmärkt men vi fick gå bort ifrån det pga att flygtiderna ändrades och blev för obekväma för en gruppresa. Att börja i Jerevan och avsluta i Baku är sällan en bra idé eftersom ingen då får ta med sig brandy eller något annat från Armenien in i Azerbajdzjan.

   • Aha, jag visste att gränsen är stängd mellan Armenien och Azerbajdzjan, men att det fungerar att ta sig via Georgien, men inte att man inte får ta med armenska grejer in i Azerbajdzjan. Jag besökte ju de två länderna under olika resor.

    Vad trött man kan bli i bland på politik och sådant.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: