Mina måsten– 5 saker du inte bör missa i Rom


Rom. Behöver jag säga mer? Klichéerna är ju redan så många att jag kanske borde hålla tyst. Dock håller jag inte tyst om mina bästa praktiska tips för en vällyckad vistelse i denna Italiens huvudstad.

Vilka är mina måsten och favoriter? Vad tycker jag att du borde veta innan du reser? Här kommer därför en kort lista över fem saker att se och göra i Rom, och vad du bör tänka på. Efter tre dagar och två nätter i staden i augusti 2017, samt en weekend för sådär 17 år sedan, finns det självklart de med större Italienpondus än mig. Lite kan jag nog ändå bidra med och har du någon särskild Rom-favorit kan du också bidra. Kommentarsfältet är öppet!

Tips 1. Ha med dig en tom flaska. Nästan oavsett vart du går kommer du se fontäner. Nu tänker jag inte på giganter som Fontana di Trevi där Anita Ekberg engång badade. Den kommer du säkert se oavsett fast utan badande. Jag tänker snarare på de ungefär 2500 dryckesfontänerna som finns lite överallt i staden och en är typisk del av stadsbilden i Rom. Italiens huvudstad är faktiskt den staden i världen med flest dryckesfontäner. Det iskalla vattnet kommer från bergen kring staden och på frågan om det är drickbart är svaret ja!

Best of Rome-7

Därför, ha alltid med dig en flaska. När den blir tom är det bara att fylla på i närmsta fontän. Mycket bättre, billigare och mer miljövänligt än att ny plastflaska med vatten i affären. Och vatten behöver du, åtminstone om du besöker Rom under sommarmånaderna.

Tips 2. Kom tidigt till Vatikanmuseerna. Beräkna en heldag. Visst, museerna i Vatikanen är ingen hemlighet. Museet med all dess konst är faktiskt det femte största i världen. Du är inte den enda som ska dit och du är heller inte den enda som tänker att om du kommer tidigt så skippar du kön. Jag beställde inte biljett i förväg, vilket man kan göra på nätet, och jag kom till museet 45 minuter innan öppningsdags. Det gjorde att jag endast fick vänta 2 timmar innan jag äntligen kom in. Nu var det här i augusti under högsta högsäsong och det är säkert annorlunda i januari. Men planerar du Vatikanmuseerna, vilket jag tycker du ska göra, kom i tid.

Best of Rome-2

Beräkna också en heldag. Då slipper du stressa och kan heller vara glad och nöjd om du får några lediga timmar på eftermiddagen. I museerna finns både café och restaurang som inte är dyrare än någon annanstans. Kanske ingen kulinarisk höjdare direkt, men det är en annan sak.

Jag har läst rekommendationer om att man ska skynda sig och se det Sixtinska kapellet först, innan det blir för mycket folk där. Men vem orkar gå tillbaka och titta på Chagall, Munch, Kandinsky och alla andra mästare som hänger lite här och var utan att museet direkt gör någon reklam för det? Du går ju inte tillbaka om du inte vet vad som finns. Därför, i Sixtinska kapellet kommer det antagligen vara mycket folk ändå, och fotografera får du inte oavsett. Därför, slappna av, ta den tid du behöver, rum för rum, och innan dagen är över har du hunnit med precis lagom.

Best of Rome-3

Vem kommer ihåg den här tavlan av Kandinsky? Antagligen ingen…

Är du en av de som räknar länder får du heller inte glömma att kryssa av Vatikanstaten på din bucket list eftersom du befinner dig här nu. Några minuter kan du dessutom spendera i frimärksmuseet och du kan även skicka vykort med vatikanska frimärken till dina vänner.

Tips 3. Är det många turister framför sevärdheterna? Svaret är antagligen ja, i alla fall om du inte går upp med solen eller en halvtimme innan. Hur undviker du alla turister när du tar bilder? Svaret är enkelt. Det gör du inte, åtminstone inte i Rom i augusti.

Därför, istället för att klura på det omöjliga, fundera heller på det möjliga. Gör människorna en del av bilden. Asiatiska kvinnor med selfiepinnar i färgglada klänningar finns det gott om i Rom, och det är mycket tacksamt. Ta bilder av dem istället. Med turistattraktionen i bakgrunden. Det gör jag, och jag gillar resultaten. Jag kommer skriva mer om det här senare.

Best of Rome-1

Tips 4. Sankt Clementkyrkan. Det var en kompis till mig som tipsade om kyrkan. Två tusen års historia i en och samma byggnad. Dagens kyrka, eller snarare basilika härstammar från 1100-talet, men den byggdes ovanpå en kyrka från 300-talet som igen byggdes ovanpå ett ännu äldre tempel.

Mosaikerna i kyrkan är unika för Rom och jag är ju lite mosaikfreak. Dessa restaureras tyvärr just nu, men restaureringen ska vara färdig 31 januari 2018. Med andra ord, jag måste tillbaka.

Under kyrkan finns också kryptan och medan inträde till själva kyrkan är gratis, är det biljett för att komma ner i kryptan. Jag måste medge att jag inte köpte biljett. Jag ska ju trots allt tillbaka när mosaikerna är klara, så jag tar allt på en gång då.

Med andra ord, det här tipset gäller inte riktigt ännu. För att komma till kyrkan promenerar du eller tar tunnelbanan till stationen Colosseum. Och du vet ju självklart redan vad som ligger där. För min del var dock Colusseum ingen jättehöjdare. Dyrt inträde, dåligt ljus för fotografering om solen skiner, och man har bara tillträde till två nivåer. Jag har sett roligare amfiteatrar i till exempel Tunisien. Fast ett måste är kanske Colosseum ändå?

Sen var det mitt sista och femte tips? Ska det handla om mat? Shopping? Fotografering? Ja, säg det…

Tips 5. Rom är en stad som ligger på ett antal höjder, eller kuperad mark om jag får säga så. Det är kanske inget man tänker på när man promenerar runt men man märker nivåskillnaderna. Nivåskillnader är bra för hälsan, men även fotograferandet. Du kan fylla ut hela bilden på ett annat sätt än när alla hus och träd står på platt mark. Hur tråkigt är inte det? Dessutom, och här kommer mitt tips, gör nivåskillnaderna att du upptäcker stadens siluetter.

Best of Rome-5

Best of Rome-6Vem gillar inte en vacker solnedgång, kliché eller inte? Och på höjderna nära Circus Maximus finns möjligheterna. Varför inte besöka nyckelhålet på Aventinerhöjden, i Malteserordens port. Därifrån ser du i perfekt symmetri både trädgården till den nuvarande kyrkan som ligger där och i horisonten Peterskyrkan? Några säger du ska gå hit under dagtid. Själv tycker jag att precis innan solnedgång var alldeles utmärkt.

Om du tycker det låter svårt att hitta ett nyckelhål i Rom, här kommer kartan:

Det var fem tips och tankar efter min vistelse i Rom. Finns det något annat som du tycker jag borde veta om Italiens huvudstad. Kommentera gärna!

Best of Rome-8

 

 

Kategorier:ItalienEtiketter:, , , , , ,

4 kommentarer

  1. Använda medturister som del av bilden brukar jag också göra. Roligare att fota andra än varandra och sig själv!

  2. Kul att du skriver om Sankt Clementkyrkan! En kollega till mig tipsade om den idag och sa att “nästan inga turister känner till den”… Nu är det dags att den får upprättelse! 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: