Sven Hedins Centralasien, dag 1 & 2


6 maj: Avresa. Polisen kollar flygbussen. 1500kr i böter för den som inte använder bilbälte. Eller bussbälte.

Arlanda. Centralasien väntar. Sven Hedins Centralasien. Jag har varit hemma tre nätter. Nu blir det 16 dagar av nya äventyr. Tillbaka till Kirgizistan. Och sen Kina.

Nu är det 7 maj och dag två. Ligger i min säng och ska sova. Sängen är stor och med utsikt mot sjön. Den varma sjön, Issyk Kul, sjön som aldrig fryser, oavsett hur kallt det blir.

Vi landade 05:40 i morse. Flyg via Istanbul. Några timmars vila. Sen buss österut.

Burana-tornet hälsar oss välkommen där det har stått i kanske tusen år. Själv har jag inte varit här sedan 2003 då jag råkade hamna mitt i en filminspelning och svordommarna öste ner över mig. Nu sken solen och allt var frys och fröyd.


Det ser så ensamt ut. Här har det legat en stad. Men icke mer.

Några petroglyfer finns bredvid. Jag kommer inte ihåg dem från förra vistelse. Undrar varför.


Shopping i Tokmok. Vatten, sprit, lite chips, öl. Att handla i främmande länder är alltid skoj. Jag gillar supermarknader. 


72 år sedan Sovjetunionen segrade över Hitler. Det är något man minns här. Även kirgiserna deltog i kriget. Svåra förluster.

Vägen fortsätter. En allé av popplar. Undrar hur de doftar när det regnar.


Torkad, saltad och rökt fisk till försäljning. Jag var här även förra vecka. De börjar komma ihåg mig i affären. Sådant är alltid trevlig. Jag köper en torkad sik. Kanske god till en öl lite längre fram på resan.


Äntligen hotellet. Smått kaos med incheckningen. Precis som jag inte vill ha det. Sådant som skapar merjobb för reseledaren. Å andra sidan, det är ju också därför vi reseledare finns. För att förenkla. Styra upp när receptionsanarkin går  igång. 


Utsikten är vacker. Men nu är set mörkt. God middag. Rekommenderade ett kirgiziskt vin till några resenärer när vi handlade. De bjuder mig på ett glas. Här kan man ta med eget till restaurangen. Lika bra, så är man på den säkra sidan. Annars blir det te och vodka.

Nu sängen. Imorgon blir det högtläsning från en bok av Sven Hedin. God natt!

Kategorier:Blogg/Dagbok, KirgizistanEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: