Inte många timmar hemma.


Jag hinner packa ur resväskan. Tvätta. Vattna blommor. Sen är det bara att packa igen. Ungefär samma grejer. Samt en adapter och en handduk.

Sven Hedins Centralasien är namnet på en resa som företaget Albatros för första gång arrangerar. Och reseledaren – ja det är jag! Därför blir det inte många timmarna hemma. Onsdag kväll kom jag hem från Kirgizistans huvudstad, Bishkek. Då var det Världens Resor jag jobbade för. Lördag morgon åker jag igen, tillbaka dit jag kom ifrån, till Bishkek.

Resorna har olika fokus. Det är bra eftersom det ger mig större bredd som reseledare. Med Världens Resor bjöd Kirgizistan på hästspel och örnjägare. Med Albatros blir det varma källor och textilkonst. Insjön Issyk Kul och de snöklädda bergen är dock de samma.

img_6228

På besök hos Örnjägaren under Världens Resors vårresa till Centralasien 2017. Foto: Johnny Friskilä

Efter en liten vecka i Kirgizistan blir det nu Kina som gäller. Xinjiangprovinsen. Så långt västerut i Mittens rike man kommer, eller så långt österut i det gamla Turkestan. Den första resan i sitt slag är alltid en utmaning. Det här är den första Sven Hedin-resan. Jag gillar utmaningar.

Jag läser på. Lånar böcker på biblioteket. Studerar hans expeditioner. Bakgrunder, orsaker, anledningar, hur det började, kärlek och hjältar. Allt från lättlästa barnböcker till hans egna förstaupplagor. Analyser. Andra som gått i hans fotspår och som skrivit böcker om det. Kritiker. Vänner. Om Sven Hedin kan det skrivas mycket.

Kashgar, Khotan, Yarkand, Urumchi, Turpan. De är alla städer i kinesiska Xinjiang. Urumchi och Turpan besökte jag förra året. De andra orterna är nya för mig. Spännande! Sen bär det tillbaka till Bishkek och hem igen till Sverige. Innan dess ska det hända mycket.

Nu har jag bara 24 timmar kvar hemma innan avfärd. Jag har att göra så det räcker. Nästa inlägg kommer bli från Kirgizistan!

 

 

 

 

Kategorier:Kina, KirgizistanEtiketter:, , , ,

4 kommentarer

  1. Vilken bild, det är till och med svårt att slutat titta på den. 🙂

  2. Jag gillar verkligen den där bilden på flickan och örnen! Så vacker! 🙂

    Och hoppas att du får en bra resa 🙂

  3. Åh! Trevlig resa!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: