Guide till Matka – Nordens största resemässa

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-4
Matka – Nordens största resemässa. Foto: Johnny Friskilä

Lilla Finland – en fiskarby med 200 invånare långt mot nordost i landet jag kommer ifrån, Norge. Det numera krabbfiskande samhället Bugøynes kallas nämligen gärna för Pikku-Suomi eller lilla Finland. Åtminstone heter det så på affischerna till Visit Bugøynes som gömmer sig i en liten monter i den del av Matka där olika finsk-utländska vänskapsföreningar står.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-1För att avsluta denna inledande digression, det är kanske inte så många som vet att Norge även har finskspråkiga samhällen. De är inte stora, men de finns, och Bugøynes är ett sådant. Det jag egentligen vill säga är att det som heller inte många vet är att Finland arrangerar Nordens största resemässa – Matka. Där jag var i år inbjuden av Swedish Business Travel Association i samarbete med Silja Line, mässan själv och Finesse Promotions.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-3Men vad är så Matka? I Sverige fanns TUR-mässan. I Norge finns Reiselivsmessen, men störst av dem alla är Matka i Helsingfors. Ordet matka betyder egentligen bara tur eller resa så det borde vara enkelt att komma ihåg. 920 utställare från 80 olika länder blev facit för 2017. Något spännande måste väl finnas för den reseintresserade? Mässan hade ju trots allt 71000 besökare.

Madagaskar, Namibia, Uganda. Brasil, Uruguay, Argentina. Safari-företag har till uppgift att sälja och utkommenderat ambassadpersonal berättar som sina länders vackraste orter. En stadskarta från Buenos Aires hamnar i mina ägor tillsammans med en ryggpåse som pryds av siluetten till Kristus frälsaren i Rio. Lite av charmen med resemässor är väl just det, att prata lite oförpliktande och få med sig en souvenir hem?

Sen är inte allt oförpliktande. Det bästa är kanske att ha förpliktande samtal, där avtal och kontrakt ingås. Antigen kan det handla om att producera journalistiska alster, foton och bloggtexter, eller så kanske det gäller nordiska reseföretags inköp av tjänster från lokala samarbetspartners ute i den stora världen. Ett centralasiatiskt företag kontaktade mig innan Matka. De ville bjuda mig till Centralasien mot att jag skulle börja sälja deras resor. Dock är jag inte i återförsäljningsbranschen när det gäller resor, och det ska mer till än en kirgizisk hästrygg för att jag ska sadla om.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-2
Tatarstans monter. Foto: Johnny Friskilä

Delrepubliken Tatarstan i Ryssland satsar tydligen på turism. De har en egen monter och där vi presenterar sig. Tatarstan vill in på den finska marknaden. Vill prata med reseförsäljare och inköpare. Kanske enskilda resenärer också, men i huvudsak återförsäljare. På sådana mässor blir det sällan tid för djupare snack. Det är lite synd eftersom Tatarstan verkar rätt intressant.

Uganda är också en av dem som satsat stort. På en enorm stand står olika safari-arrangörer. Stora bilder med gorillor pryder deras montrar. Problemen är bara två – mässbesökarna verkar inte vara särskild intresserade av gorillor, och ugandierna själva verkar vara mer intresserade av sina smartphones än av besökarna.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-9
De svenska resebloggarna Jeanette Seflin, Sofia Zetterqvist och Jennifer Sandström. Foto: Johnny Friskilä

Jag kokar det hela ner till en enda fråga: Vad gör vi egentligen här? Jag tror många av utställarna borde ställa sig den frågan, och sen arbeta ut ifrån det svar de får. Om svaret blir att fortsätta med smartphones, så låt det bli så.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-6Ett stort land som Tyskland fanns inte på plats med egen monter. Heller inte Frankrike, Storbritannien eller Norge. De stora kanske inte behöver den draghjälp som en resemässa innebär? Mindre länder som Malta och Cypern fanns dock. För den nordiska solresenären är kanske medelhavsländernas deltagande mer intressant. För medelhavsländerna gäller det att vara mer attraktiv på en alltid tuff chartermarknad. London kommer å andra sidan alltid vara London.

Årets Matka är nu slut. Under fyra dagar kom 71000 besökare till mässhallen i Helsingfors. Det var 5500 färre än för tre år sedan. 11000 färre än för sex år sedan. Sifforna är tydliga, och här finns en paradox. Om antal besökare (och utställare) går ner för Matka (och andra nordiska resemässor så till den grad att de fått stänga), så är paradoxen den att i takt med att antal mässbesökare går ner, så går antal faktiska resor i världen upp.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-8
Ben från björn och ren till salu för en billig peng på resemässan. Foto: Johnny Friskilä

Vi kan fundera på varför? Gör den digitala vardagen att man numera inte behöver att fysiskt åka på en mässa för att se vad ett land eller ett företag har att erbjuda? Eller är det en bättre ekonomi som gör att vi numera har råd att faktiskt åka någonstans, istället för att bara ha möjlighet att drömma sig bort på en mässa? Inputs i denna fråga välkomnas mer än gärna.

Det är dags att lämna. Fem timmar, torsdag den 19 januari i en mässhall i Helsingfors går mot sitt slut. Silja Symphoni väntar. Jag går förbi den stora montern till Visit Sweden. Jag som bor en 25 minuters bussresa bort behöver å andra sidan inte åka till Finland för att få information om vad som erbjuds i Södertälje. Denna Nordens största resemässa är definitivt mer finsk än vad den är nordisk. För den finska mässbesökaren som planerar sin semester kan dock säkert Södertälje vara intressant. Ungefär på samma sätt som Bugøynes, lilla Finland i norra Norge. Krabbfiske där skulle vara spännande, även för mig.

matka-travel-fair-resema%cc%88ssa-finland-10
Solen går upp i Stockholms skärgård. Bild tagen från Silja Symphoni morgonen den 20 januari 2017, på väg hem från Matka. Foto: Johnny Friskilä

Praktiska info-länkar:

Länk till hur man tar sig till Matka när man väl är i Finland

Länk till olika priser och biljetter

En dagstur till Matka kan enkelt göras med Silja Line eller Viking Line. Annars är det bara att sätta sig på planet.

Andra resebloggare som har skrivit om Matka är Lina Gröndahl Sjölund, Petra

Taggad med: