Nouruz, vårdagjämningen och en resa i Iran


5754334667_862647769c_o

Hafez grav. Foto: Johnny Friskilä

I öster stiger solen upp” är en dansk psalm som åtminstone jag känner igen från skolan. Fast stiger solen egentligen upp i öster? Det gör den, i alla fall två gånger om året, under vårdagjämning och höstdagjämning, och vårdagjämningen – den är idag.

Att våren markeras är dock inget typiskt för oss här i norr. Nouruz kallas det – det persiska eller iranska nyåret som även kan skrivas norouz eller nowruz. Till skillnad från i Skandinavien där vårdagjämningen bara är en markering i almanackan och kanske inte ens det, är nouruz en fest som firas, och det i flera dagar.

Med eldfesten, Chaharshanbe Suri, börjar man firandet några dagar innan själva vårdagjämningen. Man tänder brasor, hoppar över dem, önskar, sjunger, firar. Sen är det nyårsdukningen, haft sin, som försiggår på kvällen innan själva nyårsdagen. Bordet med de sju s:arna, sju saker som börjar på bokstaven s är dukat. En av s:arna är vitlök som på persiska heter sir och symboliserar hälsa. Röda äpplen, sib, står för skönhet, och så fortsätter det. Dagen efter, på nyårsdagen samlas vänner och familj och en bättre måltid äts och man kanske läser dikter av Hafez eller Ferdousi. Så kan det vara, eller låter det för kliché?

5754325279_2ccaafa5a9_o

Kvinnor som ber i Isfahan. Foto: Johnny Friskilä

Som de flesta firanden kan även nouruz variera från familj till familj. Traditioner förs vidare, utvecklas och är i verkligheten inte så stereotypa som när man läser om dem. Hur många olika sätt finns det till jämförelse inte att fira jul på? Dessutom är den persiska kultursfären från vilken nouruz härstammar större än bara dagens Iran, och även kurder, zoroaster och bahaier firar denna fest.

Nouruz är helgdag i Iran, Afghanistan, Albanien, Azerbajdzjan, Georgien, Kosovo, Kirgizistan, Iraq, Kazakstan, Mongoliet, Tadjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Har jag glömt någon? Självklart gör även nationella traditioner sig gällande. Det roliga när jag ser listan är att mitt resande har tagit mig till alla dessa länder, utom ett. Kan du gissa vilket?

Jag har dock aldrig firat nouruz i något av dessa länder. Det kanske jag borde ändra på. I år är det för sent, men det finns även ett nästa år, en nästa vår, när solen igen i öster stiger upp.

Glad Nouruz till er alla. För den som är nyfiken på Iran: här är en film från min resa i Iran, april 2011.

Enligt planen åker jag tillbaka i oktober i år. Då som skandinavisk färdledare på Karavan till Iran, en tre veckors rundresa i Iran, organiserad av Världens Resor. Det finns fortfarande platser kvar.

Kategorier:IranEtiketter:, , , , , ,

2 kommentarer

  1. Intressant! Dessa länder du skriver om är länder vi verkligen vill besöka! Just nu måste vi återhämta ekonomin efter vår 1 år runt Europa-resa, men när vi har möjlighet att välja själva är det Centralasien som lockar.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: