Vissa platser är heliga


Vissa platser anses vara heliga. Där det förut låg ett hedniskt tempel ligger ofta idag en kyrka. Så är det även i Alaverdi. Här låg fram till 2004 Georgiens högsta kyrka, vars torn är 55 meter. Kyrkan ligger där fortfarande, tornet står kvar, men i huvudstaden Tbilisi har man nu byggd högre och större – den nya treenighetskyrkan.

Alaverdi. Foto: Johnny Friskilä

Alaverdi. Foto: Johnny Friskilä

Den mäktiga Alaverdi-katedralen härstammer från 1000-talet och byggdes av kung Kvirike den tredje, på den plats som då redan i 500 år hade haft både kyrka och kloster med tillhörande vinproduktion. Och vinproduktion, ja det är även idag en viktig del av livet i denna delen av Georgien som kallas Kakheti.

Tillhörande katedralen finns ett kloster och runtom katedralen finns vingårdarna. Det behövs inte sägas att vinet är en stor del av människornas liv här. Det gäller både inom och utanför klosterväggarna, för visst, även klostret har sin vinproduktion och vinkällare.

Alaverdi. Foto: Johnny Friskilä

Alaverdi. Foto: Johnny Friskilä

Katedralen är monumental. Den tronar högt i det annars låga landskapet. Vi besöker katedralen, men fota får vi bara göra utomhus. De kanske har tröttnat på turister som inte lyckas stänga av sina kamerablixtar. Det förstår jag. Turisterna blir ju dessutom bara fler och fler, även om det är långt från Alaverdi till de turistiska tillstånd som härskar i Barcelona och Paris.

Vi lämnar Alaverdi, och fortsätter ut på den vinproducerande georgiska landsbygden. Vissa platser är heliga.

Alaverdi. Foto: Johnny Friskilä

Alaverdi. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d