Freskomålningarna i Gremi


Innan landet Georgien existerade, på 1500-talet, fanns mitt i Kaukasus ett kungadöme som het Kakheti. Kakheti är idag känd som Georgiens vinproducerande region, men en gång i tiden var det alltså ett eget land.

Huvudstaden i detta kungadömet het Gremi, och Gremi var en av handelsstäderna på det nätverk av vägar mellan Europa och Asien som vi idag gillar att kalla för Sidenvägen. År 1615 totalförstördes Gremi. Det var soldaterna till Shah Abbas den förste av Persien som var på ute på tokt.

Gremi, Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Gremi, Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Idag finns det inte mycket som påminner om Gremis storhetstid som huvudstad. Faktiskt inget, förutom kyrkan som ligger på en kulle mitt i det öppna landskapet bland Kakhetis vingårdar. Kyrkan är från 1565 och mycket fotogen från flera håll och vinklar. Men det är inuti som kyrkan är fascinerande. Här finns väggmålningar, eller fresker, från så långt tillbaka som 1577. Att titta på dem är som att titta på historiens gång – hur ansikten har skrapats bort av andra religioners ikonoklaster. Att avbilda människan har inte alltid varit lika populärt och religioner och kulturer har kommit och gått i Kaukasus. Tittar du noga ser du även inskriptioner i väggarna, från 17- och 1800-talets resenärer och besökande. De satte sin signatur på målningarna eller ristade in sina namn i väggarna och det finns ännu kvar den dag i dag.

Vi ristar inte några namn i sten utan lämnar kyrkan i Gremi som vi hittade den, på en kulle, omgiven av vingårdar, i Georgiens östra del, Kakheti

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , , , ,

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d