Kazbegi – tredje gången gillt


Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kaukasus – bergsmassivet är enormt. Även för mig som kommer från Norge känns de kaukasiska bergen mäktiga. Att det finns så mycket sten i den här världen… Och mitt i all den här stenen ligger Kazbegi, en liten ort längs Georgian Military Highway, belägen 1740 meter över havet, med ungefär lika många invånare som meter.

Fast Kazbegi, orten heter inte det längre, det var det gamla namnet, det sovjetiska namnet. Kazbegi, det var nämligen killen som hjälpte ryssarna att få kontroll över staden i början på 1800-talet. Innan dess het staden Stepantsminda, vilket betyder Sankt Stefan, och sanktar och heliga män, ja de fans det tillräckligt med i Georgien. Eller ska jag säga finns, för staden har idag återtagit till gamla namn.

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kring massiva berg samlar det sig ofta moln. Två gånger tidigare har jag varit i här, två gånger jag har besökt treenighetskyrkan Gergeti på berget i blöta skor och regnjacka. Jag hoppas att jag den tredje gången får se berget Kazbegi, för ja, Kazbegi är inte bara en ort, men även ett berg, 5033 meter högt. Det här berget har jag sett på foton, men aldrig på riktigt.

På riktigt har jag bara promenerat de 6 kilometerna det är från orten och upp till kyrkan på berget. På riktigt har jag också humpat fram i en Lada Niva de samma leriga kilometerna – det finns nämligen en väg upp, men den är bara för lokala chafförer med fyrhjulsdrift. Förut, på den sovjetiska tiden fanns här även en linbana. Nu står bara skelettet igen och vitnar om en, en gång i tiden mäktig stat.

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

I september åker jag tillbaka och jag hoppas det blir tredje gången gillt. Torra skor i kyrkan, inga moln, och den massiva fjällväggen framför mig.

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kazbegi i Georgien. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d