Ananuri, där feudalherrar kämpade, och dog


Georgien är full av historia, obekant för de flesta av oss i Skandinavien. Och kanske spelar det ingen roll om vi inte känner till alla kungar och drottningar i främmande länder. På resa kan det dock vara trevligt att veta lite om de ställen man besöker.

Ananuri är ett sådant ställe, längs vägen, 72 kilometer norr om Tblisi, på Georgian Military Highway, riktning Kazbegi och ryska gränsen. Visst går det att stanna för en fotostopp. Men det är roligt att få veta något, även om varje namn och varje årtal inte stannar i minnet.

Ananuri. Foto: Johnny Friskilä

Ananuri. Foto: Johnny Friskilä

Från 1200-talet var Ananuri centrum för Aragvi-klanen. De levde här och deras feodala dynasti regerade över trakten i flera hundra år. De krigade med sina grannar och klarade sig rätt så bra, enda fram till 1739 när hela klanen massakrerades av soldater från hertigdömet Ksani, under ledning av hertigen, Shanshe.

Dock blir det sällan lugn av att massakrera folk, och oroligheter, bränder och dödande blev en del av det som nu är Ananuris historia. Hertig Shanshe dog själv i fängelse i Tbilisi några år senare. Åren gick. Ryssarnas tågade in i Georgien sent 1700-tal och gjorde landet till sitt. Här planerades sen en rysk garnisonsstad, men som så mycket annat, den blev aldrig av. Av Ananuri blev det heller inte så mycket mer, men det finns en del kvar, nämligen citadellen med sina kyrkor och torn.

Ananuri. Foto: Johnny Friskilä

Ananuri. Foto: Johnny Friskilä

I tornet kan man klättra ut och få en underbar utsikt över den artificiella insjön som nu ligger nedanför komplexet. På parkeringen utanför säljer tanterna stickade strumpor och annat lokalt hantverk. Där finns även en liten toalett för behövande.

Visst är det trevligt att kunna gå på toa, köpa en par vackra stickade strumpor för under hundralappen utan att pruta, och beundra utsikten från tornet. Men lite roligare är det när man även vet lite om vad som hände just här.

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , , ,

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d